Junts vol fer-se el dur però ja no cola
Jordi Turull i Josep Rull han tirat de postureig contra la Constitució
Els dirigents de Junts per Catalunya han aprofitat el dia de la Constitució per fer postureig amb la Constitució. Però les xarxes s'han omplert de missatges posant-los al seu lloc. Queda clar que per molt que vulguin controlar el relat, els de Puigdemont han perdut credibilitat.
El principal assenyalat pel gir del partit és Jordi Turull, que aquest dimecres ha anomenat la Constitució “gàbia per a les aspiracions nacionals de Catalunya”. Els comentaris a les xarxes socials no s'han fet esperar. “Amb els teus moviments dins del partit estàs tornant a la vella CiU i te la fotràs, ves a casa”, li diuen.
El secretari general del partit encapçala el sector convergent i moderat de Junts, que ha pressionat per pactar amb el PSOE. La seva mà dreta és Josep Rull, que també ha volgut anar de dur contra la Constitució. Com si fos una consigna, ha criticat la Constitució que “conceben com una gàbia”.
“Vosaltres sou els que feu que la porta segueixi tancada”, és un dels comentaris més repetits entre l'independentisme indignat. També els recorden a Turull i a Rull que el seu partit, CiU, va ser un dels artífexs de la Constitució. Aquella mateixa Convergència que ara, malgrat els postureigs, volen recuperar.
En un món imaginari
Turull i Rull han rebut resposta també dels constitucionalistes que els recorden que viuen “en un món imaginari”. Els diuen que la “lawfare” no existeix i que “un dels vostres va ser pare de la Constitució”. També els insinuen que els dirigents processistes viuen molt bé sota aquesta Constitució.
De fet, les majors crítiques provenen dels independentistes indignats amb el gir de Junts per Catalunya. Molts afirmen que deixaran de votar el partit de Puigdemont, i els acusen de fer postureig mentre traeixen el seu principi. Turull i Rull són, de fet, els principals assenyalats per la “traïció”.
Junts, que fins ara només contemplava la via unilateral, ara confia en un referèndum acordat amb l'Estat. És a dir, en el marc de la Constitució que consideren “una gàbia”. L'independentisme radical, que només contempla la via unilateral, considera que aquest canvi de rumb és un retorn a la vella Convergència.
Divisió dins de Junts
El sector de Jordi Turull i Josep Rull està enfrontat al de Laura Borràs, partidari de no cedir davant el PSOE i mantenir-se en la via unilateral. La presidenta del partit segueix mantenint el seu càrrec. Però el secretari general ha sumat els militants de l'extint PDeCAT per acorralar el sector de Borràs.
Turull i Rull sumen així forces de cara a la batalla final, que tindrà lloc en el pròxim congrés nacional del partit. Allà dirimiran les seves forces, i és probable que Laura Borràs acabi sortint per deixar sols el sector convergent. Es consumarà així el retorn de Junts a les seves arrels, en el procés de reconfiguració de l'espai postconvergent.
La incògnita segueix sent el cost electoral de tots aquests moviments dins del partit de Puigdemont. L'independentisme indignat ja els posa al mateix sac que ERC i amenacen amb una debacle electoral sense precedents. Una cosa que preocupa i molt a la cúpula, perquè el 2025 hi ha eleccions al Parlament.
Més notícies: