Primer pla de Jordi Turull amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Junts vol anar de dur però ja no cola

Jordi Turull i Josep Rull han tirat de postureig contra la Constitució


Els dirigents de Junts per Catalunya han aprofitat el dia de la Constitució per tirar de postureig amb la Constitució. Però les xarxes s'han omplert de missatges posant-los al seu lloc. Queda clar que per més que vulguin controlar el relat, els de Puigdemont han perdut credibilitat.

El principal assenyalat pel viratge del partit és Jordi Turull, que aquest dimecres ha dit a la Constitució “gàbia per a les aspiracions nacionals de Catalunya”. Els comentaris a les xarxes socials no s'han fet esperar. “Amb els teus moviments dins del partit estàs tornant a la vella CiU i te la fotràs, vés-te'n a casa”, li diuen.

El secretari general del partit encapçala el sector convergent i moderat de Junts, que ha pressionat per pactar amb el PSOE. La seva mà dreta és Josep Rull, que també ha volgut anar de valent contra la Constitució. Com si es tractés una consigna, ha criticat la Constitució que “conceben com una gàbia”.

"Vosaltres sou els que feu que la porta segueixi tancada", és un dels comentaris més repetits entre l'independentisme indignat. També els recorden a Turull i Rull que el seu partit, CiU, va ser un dels artífexs de la Constitució. Aquesta mateixa Convergència que ara, malgrat la gesticulació, volen recuperar.

En un món imaginari

Turull i Rull han rebut resposta també dels constitucionalistes que els recorden que viuen “en un món imaginari”. Els diuen que la “lawfare” no existeix i que “un dels vostres va ser pare de la Constitució”. També els insinuen que els dirigents processistes viuen molt bé sota aquesta Constitució.

Rull i Turull en un acte de Junts per Catalunya

De fet, les crítiques més grans provenen dels independentistes indignats amb el viratge de Junts per Catalunya. Molts afirmen que deixaran de votar el partit de Puigdemont, i els acusen de fer postureig mentre traeixen el seu principi. Turull i Rull són, de fet, els principals assenyalats per la “traïció”.

Junts, que fins ara només contemplava la via unilateral, confia en un referèndum acordat amb l'Estat. És a dir, en el marc de la Constitució que consideren “una gàbia”. L'independentisme radical, que només contempla la via unilateral, considera que aquest canvi de rumb és una tornada a la vella Convergència.

Divisió dins de Junts

El sector de Jordi Turull i Josep Rull està enfrontat al de Laura Borràs, partidari de no cedir davant del PSOE i mantenir-se a la via unilateral. La presidenta del partit continua mantenint el càrrec. Però el secretari general ha sumat els militants de l'extint PDeCAT per acorralar el sector de Borràs.

Turull i Rull sumen així forces de cara a la batalla final, que tindrà lloc al proper congrés nacional del partit. Allà dirimiran les seves forces, i és probable que Laura Borràs acabi sortint per deixar sols el sector convergent. Es consumarà així la tornada de Junts a les arrels, en el procés de reconfiguració de l'espai postconvergent.

La incògnita continua sent el cost electoral de tots aquests moviments dins del partit de Puigdemont. L'independentisme indignat ja els fica al mateix sac que ERC i amenacen amb un desastre electoral sense precedents. Cosa que preocupa i molt la cúpula, perquè el 2025 hi ha eleccions al Parlament.

➡️ Política

Més notícies: