Muntatge amb els líders de Junts x Catalunya, Laura Borràs, Carles Puigdemont i Xavier Trias
POLÍTICA

Junts per Catalunya ja rebaixa el preu per investir Pedro Sánchez

Xavier Trias ja no posa l'autodeterminació com a condició indispensable

Sembla que fa dies que Junts per Catalunya i el PSOE interpreten una obra de teatre on el desenllaç ja està marcat. A l'inici d'aquesta tragicomèdia es feia impossible pensar que Carles Puigdemont pactaria amb Sánchez. Al nus, les posicions s'han anat acostant, hi ha somriures, s'envien flors i fan veure que algun dia s'enfaden per dissimular . Però el desenllaç és clar: hi haurà investidura, Puigdemont tornarà i ja veurem com ven als seus que no hi ha referèndum ni n'hi haurà.

Carles Puigdemont domina amb mà de ferro Junts per Catalunya. I és interessant veure qui parla, en quin mitjà i quines declaracions fa. Si un es fixa, fa dies que el sector més intransigent, la guàrdia de Puigdemont, està callada o ha rebaixat el to. Ja no hi ha proclames buides, ja no s'acusa Pedro Sánchez de mentider ni es recorda que va votar a favor del 155.

Puigdemont sap que pactarà amb Pedro Sánchez perquè així podrà tornar a casa. Però necessita temps per vestir l'acord, per poder argumentar als seus que no és una solució personal. Sap que no hi haurà autodeterminació i que el votant indepi més radical –els 115.000 de la Diada– no ho entendrà. És per això que la negociació amb el PSOE ha de semblar complicada i el líder de Junts necessita un clima favorable a l'acord.

I és aquí on apareix Xavier Trias, el gran derrotat darrere de les municipals. El cap de files a Barcelona es va quedar sense l'alcaldia pels moviments de Jaume Collboni i el PSC i ha estat especialment dur les darreres setmanes amb els socialistes. Aquest mateix dilluns 18 de setembre ha assegurat a SER Catalunya que creu que el PSOE "estava darrere" del cop d'estat del 1981.

"Em diran que estic gran, que dic coses, però és evident", afirma Trias, que creu que el cop d'estat va permetre al PSOE frenar la descentralització de l'Estat.

Primer pla del candidat de JxCat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, intervé durant l'acte de tancament de campanya, als Jardinets de Gràcia, el 26 de maig del 2023, a Barcelona

El favor de Xavier Trias a Pedro Sánchez

Xavier Trias en sap més per vell que per diable. I és conscient que després d'aquestes acusacions ningú no pot pensar que és algú que vol pactar amb el PSOE. Però en realitat aquest dilluns ha fet un favor, i dels grans a Pedro Sánchez. No es quedin amb això de Tejero, que és una ocurrència per tenir titulars. Trias, pocs minuts després assegurava que es pot investir Sánchez sense autodeterminació, sense referèndum ni res semblant.

El líder de Junts a Barcelona demana l'amnistia, que ja es dóna per feta. Però ja no cal el reconeixement a l'autodeterminació si s'aconsegueixen altres coses, que no especifica. De fet, demana un “reconeixement nacional”, un terme que poden anar apuntant perquè sortirà sovint. Sobretot perquè no vol dir res: per al PSOE serà el fet que Catalunya és una nació i per a Junts servirà per dir que l'Estat reconeix el dret de Catalunya a ser alguna cosa en un futur. Parole, parole, parole.

L'entrevista de Xavier Trias a la SER forma part de l'estratègia de Puigdemont per crear un estat d'opinió favorable a la investidura i semblar que no es mou dels seus postulats radicals. Sembla impossible que aconsegueixi totes dues coses, però s'han vist coses pitjors. Estiguin atents.

➡️ Política

Més notícies: