Pla mitjà de Carles Puigdemont i Yolanda Díaz mirant-se i somrient
POLÍTICA

L'amnistia encalla

Yolanda Díaz demana renunciar a la unilateralitat i Pugidemont replica

Nova topada entre les parts cridades a la negociació per desencallar la legislatura a Espanya. La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha demanat a Carles Puigdemont que abandoni la unilateralitat per assolir un acord històric. Aquest li ha respost amb un missatge que refreda l'optimisme de l'esquerra.

“Em sembla que algú es confon, no som nosaltres els que necessitem suports per anar a la investidura. Les condicions no les posa qui et demana ajuda, sinó al revés”. Així ha respost Puigdemont, subratllant la submissió de PSOE-Sumar a Junts.

Per la seva banda, el conseller d'Universitats Joan Subirats ha reconegut en una entrevista que “és una mica difícil” que la llei d'amnistia estigui a punt al novembre. Ha apel·lat a “que el procés de negociació avanci dins del marc de la Constitució”. Vist tot plegat, sembla evident que l'amnistia ha encallat.

Sumar posa condicions a Junts...

“L'acord ha de ser ampli i no hi cap la unilateralitat”. És la crida d'atenció de Yolanda Díaz a Carles Puigdemont mitjançant una entrevista concedida aquest diumenge a La Vanguardia. La líder de Sumar aposta per “un acord polític i social” per “la reconciliació” i la “convivència pacífica”.

Primer pla de Yolanda Díaz seriosa

Per a Díaz, “l'amnistia no és una llei, sinó un ampli acord que culminaria amb una llei orgànica”. La líder de Sumar ho veu com un “acord històric” que ha d'incloure els agents socials i la societat civil. En tot cas, veu un encaix legal a l'amnistia sempre que disposi d'una “majoria qualificada”.

...i Puigdemont respon

Des de l'inici de les converses, Junts s'ha esforçat per ressaltar la submissió de PSOE-Sumar a l'independentisme. Amb les seves paraules, Yolanda Díaz condiciona les negociacions a la renúncia de l'independentisme a la unilateralitat. Cosa que ha fet reaccionar immediatament Puigdemont.

“Quan vas al banc a demanar un crèdit, pots negociar si hi ha un període de carència i el tipus d'interès que et proposen. Però no li pots posar condicions i demanar que renunciï a cobrar interessos. Vaja, si és que vols que et donin el crèdit, és clar”. Amb aquest símil li ha respost Carles Puigdemont.

L'amnistia encalla

Sumar va afrontar les negociacions amb molt d'optimisme, però l'amnistia cada cop s'està complicant més. Ja gairebé ningú no compta amb aprovar una llei abans de la investidura com demanava Junts. Ni tan sols l'independentisme es posa d'acord sobre com ha de ser i a qui ha d'incloure.

Més enllà del debat sobre el seu encaix legal, tots coincideixen que una llei d'aquest calat no es pot aprovar amb presses. I encara menys com a moneda de canvi o per interessos polítics concrets. La clau és el consens social, i ara mateix no hi ha ni les majories polítiques ni l'estabilitat parlamentària per tirar-la endavant.

➡️ Política

Més notícies: