Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig
POLÍTICA

Junqueras eclipsa Aragonès

L'exvicepresident marca l'estratègia davant el PP i Vox

El que diu Oriol Junqueras va a missa a la cúpula d'ERC. És el president Aragonès qui va a remolc del de Sant Vicenç dels Horts. No a l'inrevés, com seria d'esperar. Avui dimecres, Junqueras ha comparegut en roda de premsa per reforçar el missatge d'ERC de cara a les eleccions del 28-M: volen evitar, sigui com sigui, l'auge de “la dreta, l'extrema dreta i les forces espanyoles combinades”.

El mateix, tot just, que havia dit Pere Aragonès hores abans en una compareixença des del Palau de la Generalitat. Aquest és el missatge manuscrit que mantindrà Junqueras fins a finals de juliol. “El país està sent atacat per la dreta, l'extrema dreta i totes les forces espanyoles. Hem d'enfortir les nostres institucions”, ha afirmat avui des del Parlament.

El màxim exponent de la formació republicana també ha volgut fer una “crida a la unió de les forces independentistes” i ha demanat el “vot massiu” de la sobirania al juliol. Vot massiu que, segons Junqueras, servirà per neutralitzar el que ell defineix com a “dreta i extrema dreta”.

Com fer-ho? Doncs amb el “front comú” proposat per Aragonès. El primer objectiu, segons Junqueras, és evitar que el vot sobiranista vagi a parar al Partit Socialista. “És molt important que el Partit Socialista no tingui l'opció d'investir un president del PP. Qualsevol vot del partit socialista a Catalunya és un aval per al govern de Feijóo. Parlem amb coneixement de causa, perquè ja va passar amb Rajoy”.

A més, Junqueras també ha mantingut que el front comú va més enllà d'evitar Feijóo i ha demanat prioritzar “acords entre forces independentistes” en ajuntaments. Una cosa que Aragonès també va revelar quan va demanar aquest “front comú”.

Totes les alarmes es van disparar pel 28-M

I el cas és que Esquerra va quedar tocada. La formació republicana va passar de ser la força més votada a les eleccions municipals de 2019, a ser la tercera del 2023. Les alarmes estaven enceses. Després del resultat, la direcció d'ERC va moure fitxa i va convocar una assemblea oberta extraordinària per al dimarts 6 de juny.

Oriol Junqueras i Marta Rovira ho van anunciar després d'acceptar que els resultats del 28-M no van ser els esperats. “Els resultats aconseguits no són tan bons com ens agradaria. La baixa participació. Haurem d'analitzar aquestes xifres de participació i treballar intensament per explicar-nos més i millor i tornar a mobilitzar aquest electorat que ha decidit quedar-se a casa”, asseguren en un comunicat obert a la militància d'ERC.

Un clar declivi

El 28-M, la formació independentista va obtenir un total de 515.817 vots, 2.868 regidors i el 17,3% dels vots. Lluny dels seus dos grans rivals en aquestes eleccions: el PSC i Junts. El PSC va guanyar el 24,01% dels vots a Catalunya, amb un total de 709.602 i obtenint 1.453 regidors. Junts, per la seva banda, va aconseguir un total de 547.285 vots i 2.669 regidors.

ERC ha passat dels 819.845 vots que va obtenir el 2019 als d'aquest any.