Muntatge de Pedro Sánchez amb samarreta de la Selecció Espanyola
POLÍTICA

Jugar amb La Roja pot deixar de ser obligatori: Pedro Sánchez dóna via lliure al debat

ERC pretén canviar la llei de l'esport i de moment el Gobierno no ha vetat la proposició

Esquerra Republicana de Catalunya pretén acabar amb l'obligatorietat d'acudir a la trucada de la selecció espanyola. El seu portaveu, Gabriel Rufián portarà al ple de la setmana que ve una proposició de llei per modificar la llei de l'esport i que vestir la samarreta de la Roja sigui opcional.

De moment, el Gobierno del PSOE i Sumar dona vist i plau que el debat arribi al Congrés. Cal recordar que Pedro Sánchez té dret a veto per a qualsevol proposició que suposi un augment de la despesa, però no l'usarà, de manera que els seus socis ho podran defensar a les Corts.

Cal recordar que l'article 47 de la Llei de l'esport 10/1990 recull el següent: "És obligació dels esportistes federats assistir a les convocatòries de les seleccions esportives nacionals per a la participació en competicions de caràcter internacional, o per a la preparació de les mateixes".

Acudir a la trucada de la federació és obligatori

La intenció d'ERC és que acudir a la trucada de la representació del teu país sigui elecció de la persona i no pas una obligació. Tal com l'article està redactat actualment, no acudir podria generar problemes greus a l'individu.

Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós

Com a obligació legal que és, la mateixa Llei de l'Esport recull a l'article 76 punt f, que: “La manca d'assistència no justificada a les convocatòries de les seleccions esportives nacionals.” ; considerant-ho com a infracció molt greu. No només amb això, l'article 79 específica un sistema de sancions que poden arribar des de sancions de caràcter econòmic fins i tot la inhabilitació, suspensió o privació de llicència federativa, amb caràcter temporal o definitiu.

ERC pretén canviar a la Llei de l'Esport

Queda clar que actualment, la llei, recull que és de caràcter obligatori acudir a la convocatòria de la federació. No només amb això, al codi disciplinari de la Federació Espanyola de Futbol, també torna a remarcar l'obligatorietat d'acudir-hi, de rebutjar-lo, el subjecte es pot veure sancionat amb una multa de 3.006 a 30.051 euros, inhabilitació per ocupar càrrecs a l'organització federativa, o suspensió o privació de llicència, per temps de dos a cinc anys i privació de llicència, amb caràcter definitiu.

Donat els esdeveniments succeïts el setembre de 2022, on diverses jugadores de la selecció femenina de futbol van renunciar a formar part de la convocatòria. ERC vol aprofitar el focus mediàtic que han proporcionat les jugadores per modificar la llei. Tot i que a les que van mostrar la seva renúncia no els va passar res, ERC vol ara apuntar-se el gol.

La incògnita és a hores d'ara el vot del PSOE, que s'haurà de mullar en un moment en què els seus socis prioritaris són Junqueras i Puigdemont.