Pla mig de Josep Costa amb vestit i ulleres de pasta parlant en una tribuna, dempeus, amb un fons blau
POLÍTICA

Un ex de Junts demana la independència per solucionar el problema de la immigració

Josep Costa adverteix que identitat i immigració són els grans debats actuals

El problema migratori ha irromput amb força a Catalunya, i no sembla una cosa passatgera. A Catalunya és especialment complex perquè l'augment dels estrangers coincideix amb el debat identitari. Un exdiputat de Junts, i actualment un dels líders d'opinió de l'independentisme radical, ha donat la seva recepta per solucionar l'embolic.

El personatge en qüestió és Josep Costa, que va ser diputat independentista i vicepresident primer de la Mesa del Parlament. Ara és un fix a les tertúlies de Vilaweb, on juntament amb Albano Dante-Fachín donen canya a ERC i a Junts i nodreixen d'idees a l'independentisme radical. El seu nom va sonar com a candidat a la llista cívica de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) a les properes eleccions al Parlament.

Josep Costa ha tuitejat que vol la independència “per poder tenir les competències i els debats” sobre identitat i immigració. Parteix de la premissa que “ciutadania i estrangeria són competències essencials dels estats”. I que, per tant, la cosa no se solucionarà fins que Catalunya sigui independent.

Josep Costa té clar que “identitat i immigració són els grans debats actuals a tot arreu”. També a Catalunya, on “algú dirà que no podem esperar i té raó”. Per això sentencia que “no podem esperar més a fer la independència” i solucionar el problema migratori.

Josep Costa i la immigració

L'exdiputat de Junts no acaba de revelar quina és la seva solució al problema de la identitat i la immigració. El seu antic partit acaba de fer un viratge en el debat migratori allunyant-se del bonisme d'ERC que fins ara abraçava. Ara són partidaris de més controls i fins i tot de l'expulsió dels immigrants que cometen delictes reincidents.

Qui conjuga la defensa de la via unilateral a la independència i la necessitat d'un control fronterer més gran és el partit Aliança Catalana. L'independentisme identitari és precisament un dels principals rivals polítics de Junts. El seu èxit rau a atacar el processisme tant per la seva “traïció” nacional com pel seu model social, especialment en el tema de la immigració.

Prendre decisions difícils

Un comentari a la publicació a Twitter recorda a Josep Costa que “fa temps que tenir competències transferides no és garantia de millor servei”. Hi ha també qui adverteix que el debat exigeix prendre “decisions difícils”. No es podrà fer, diu, “sense incórrer en la confrontació entre drets i deures dels uns i dels altres”.

Però hi ha molts catalans que creuen que les competències transferides fins ara no han servit gaire. Assenyalen Convergència i ERC del fracàs del model migratori a Catalunya, lliscant així que calen noves propostes. Propostes que passen per les fronteres obertes de l'esquerra o el control migratori d'Aliança.