Un home amb vestit i corbata apareix en primer pla amb una explosió a una ciutat de fons.
POLÍTICA

José María Aznar llança un seriós avís: 'Si Israel perd...'

L'expresident ha defensat Israel com a avantguarda de la defensa dels interessos occidentals

L'atac de l'Iran a Israel marca un punt d'inflexió a l'escalada militar al Pròxim Orient. El conflicte inicialment local s'ha regionalitzat i ja arriba a múltiples facetes, des d'un enfrontament polític i militar a un xoc religiós i de civilitzacions. Israel ha esdevingut així l'avantguarda de la defensa occidental contra l'ànsia expansionista del món àrab, encapçalada ara mateix per l'Iran.

Rastres de llums al cel nocturn sobre una ciutat amb edificis il·luminats.

Sobre això, ha reflexionat l'expresident espanyol José María Aznar, en un acte organitzat per l'Associació Comercial de Sao Paulo, al Brasil. Aznar va llançar un avís seriós sobre el que ha d'arribar: “Si Israel fracassa, la pròxima batalla no serà a l'Orient Mitjà, serà a les costes del sud d'Europa”.

Analitzant la situació actual, Aznar va dibuixar diversos punts calents al món, com la invasió russa d'Ucraïna o la crisi a l'Orient Mitjà.

"Israel està lluitant per la seva supervivència", ha advertit l'expresident, "els seus enemics volen eliminar la seva existència, que significa eliminar l'existència dels Estats Units". A més, afirma que “s'ha interromput un procés de reconeixement molt important de països àrabs cap a Israel”. En tercer lloc, ha esmentat la confrontació entre el món xiïta (Iran) i sunita (Aràbia Saudita).

Tot això, segons la seva opinió, crea “una inestabilitat en una àrea crucial des d'un punt de vista energètic, de proveïment i de desenvolupament econòmic”.

Un canvi d'era

José María Aznar va parlar d'un canvi d'era on tots els països, també la Unió Europea, han de fer una reflexió. “Europa té problemes per resoldre, reflexionar sobre on vol estar, què vol fer i qui vol que siguin els seus amics”, ha dit. "El país que no faci aquesta reflexió", ha advertit, "corre el risc de quedar despenjat i formar part d'un magma que es diu el sud global i que no se sap exactament què és".

En aquest sentit, ha afirmat que les eleccions nord-americanes seran crucials per a la situació actual al món: “Per això estem en un punt mort a Ucraïna, per això la Xina no s'està movent, perquè estan esperant a veure què passa als Estats Units. Els únics que s'estan movent són els israelians, perquè saben que és el millor moment per als seus interessos, perquè quan arribi el nou president els posarà condicions i ara aprofiten per guanyar el terreny més gran possible”.

Calma tensa a l'Orient Mitjà

Les valoracions de José María Aznar van arribar just després de l'atac de l'Iran a Israel, com a represàlia per la seva entrada al Líban i l'escapçament d'Hesbol·là. L'Iran va donar per finalitzat l'atac després del llançament de dos-cents míssils, i Israel va prometre venjança i va enviar més efectius a la frontera amb el Líban.

Netanyahu i uns militars

Iran i Israel marquen així les seves posicions, encara que de moment tots dos semblen voler evitar el cos a cos. Els israelians esperen subjectar el suport directe dels Estats Units abans de llançar-se a un enfrontament obert amb l'Iran, mentre que els iranians volen recompondre's després del cop dur assestat a Hezbollah. La sensació és que les peces estan disposades sobre el tauler, i només falta que algú comenci a moure-les.

➡️ Política

Més notícies: