L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, durant l'acte de celebració del 40è aniversari del Síndic de Greuges de Catalunya, al Parc de Ciutadella: L'Hivernacle, el 16 d'abril del 2024, a Barcelona, Catalunya (Espanya)

POLÍTICA

Jordi Pujol dona suport públic a Carles Puigdemont

Junts rehabilita discretament l'expresident per reforçar la cara pragmàtica del partit a les properes eleccions

L'expresident i fins fa poc mascaró de proa del nacionalisme català, Jordi Pujol, demana el vot per a Junts. “Rotundament, votaré Junts. Ara toca Junts i votaré Puigdemont”, ha dit en un acte a Martorell amb militants del partit. Reivindica que Puigdemont hagi donat un suport “molt fidel i molt generós a la causa de Catalunya i pagant-ne un preu”.

Pujol encara té empenta electoral

Per molts escàndols que tingui o pugui tenir, Jordi Pujol és una figura mitològica del nacionalisme català. És a dir, que mobilitza vots en aquest sector.

Malgrat que ho diguin amb la boca petita, l'expresident encara és un referent per a aquest fenotip de votant nacionalista i 'boomer'. En cas contrari, Salvador Illa tampoc no ho reivindicaria.

I és que fa menys d'una setmana va ser notícia que el líder del PSC va citar discursos de Pujol en alguns actes electorals. Es tracta d'una maniobra que, encara que anecdòtica, reflecteix el rumb que vol prendre Illa i l'establishment: tornar a la Catalunya preprocés, és a dir, autogovern i enlairament econòmic.

I ja sigui que Puigdemont vulgui o no el mateix, el cas és que a Junts han deixat que Pujol demani el vot per a ells. Només es pot tractar d'una maniobra autoritzada – o almenys consentida – perquè Pujol està oficialment desposseït de les seves prerrogatives com a expresident. Això apunta que, efectivament, l'estratègia electoral de Junts és un 'atrapa-ho tot' nacionalista al voltant del personalisme de Puigdemont.

Reforçar la cara pragmàtica

“No us deixeu arrossegar pel desànim. Hem de votar Junts i entenem que això vol dir també de manera clara, sense discussió, votar Puigdemont”. Amb aquestes paraules, Pujol demanava el vot per a Junts. Al cap de poc temps, Carles Puigdemont li responia a través de xarxes socials:

Tuiit Puigdemont donant-li les gràcies a l'expresident Jordi Pujol

Així mateix, Pujol ha reivindicat la feina de l'extinta CDC. D'aquesta manera, Junts vol reforçar la cara pragmàtica que, durant les darreres setmanes, havien deslluït una mica per necessitats electorals.

En aquest sentit, Pujol ha reivindicat la tasca del seu govern, que en termes històrics són les llavors del procés. Ha explicat que encara és viva “a manera de ser i de fer de la gent compromesa amb la consciència nacional i amb la identitat i el benestar econòmic, social, i situar Catalunya primer”.

➡️ Política

Més notícies: