Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont

POLÍTICA

La cridanera hipòtesi sobre l'anunci de Pedro Sánchez: Encerrona Puigdemont?

El president podria haver forjat un pla per sortir reforçat i aliar-se amb ERC per governar a Catalunya


Més enllà de les discrepàncies polítiques, és clar que Pedro Sánchez ha demostrat ser un dels millors estrategs que ha donat la política espanyola les últimes dècades. El president del Govern és tot un expert a utilitzar la crisi per sortir reforçat, i mai no pren les decisions sense una intenció al darrere. És lògic doncs que després del vostre anunci comencin les càbales sobre quina és la intenció real que s'amaga després de l'anunci de la seva possible dimissió.

L'aritmètica electoral després del 23-J va obligar Sánchez a fer malabarismes per reeditar el Govern, però la legislatura ha estat des del principi un mal de queixal. Va començar amb les manifestacions al carrer, després les tibantors amb Junts per l'amnistia, i finalment la caiguda del govern català que el va obligar a prorrogar els pressupostos.

El president podria haver trampejat el temporal si no fos perquè mentrestant va esclatar el cas de corrupció de les màscares (cas Koldo), i ara el que implica la seva dona. Per això hi ha qui veu al seu anunci una intenció de sortir reforçat del context actual, amb la mirada posada a Catalunya.

La hipòtesi que circula per Twitter

L'escriptor Xavier Rigall, molt seguit a les xarxes socials pels seus enginyosos tuits, ha ofert una versió plausible de l'estratègia de Pedro Sánchez. La seva hipòtesi és que podria presentar una moció de confiança, ERC i Junts hauran de votar-hi a favor i s'enfonsarà la seva estratègia electoral de confrontació amb Madrid. Així Sánchez sortirà reforçat, Illa arrasarà a les eleccions, es concentrarà el vot d'esquerres i els Comuns desapareixeran.

La conseqüència d'aquesta suposada estratègia seria un govern de PSC i ERC a Catalunya i la retirada de Carles Puigdemont. Una estratègia rodona que consolidaria la posició dels socialistes davant de Junts, que fins ara han exercit una posició de domini i un xantatge permanent sobre Sánchez. Aquest aconseguiria pacificar el polvorí català per afrontar amb més assossec la legislatura i dissipar l'ombra d'eleccions anticipades.

La hipòtesi és plausible tenint en compte que Pedro Sánchez ha fet l'anunci en plena tempesta sobre el candidat a les eleccions catalanes, Salvador Illa. El president sap que un desastre a Catalunya seria la seva tomba política, i podria estar intentant un moviment a la desesperada per sortir-ne reforçat. Una vegada més, les seves esperances passarien per ERC, que també necessita salvavides per sobreviure a la seva crisi particular.

PSC-ERC, l'aliança que guanya sencers

Pedro Sánchez i Carles Puigdemont van signar al novembre un pacte de circumstàncies, però la seva aliança no està fonamentada en la confiança i això impedeix l'estabilitat. En canvi, els socialistes tenen una gran afinitat amb ERC, que veuen com la cola perfecta del Govern Frankenstein. Tot i les reticències de Pere Aragonès, totes les esperances de Salvador Illa per governar passen per Esquerra.

El PSOE podria estar explorant les estratègies per tornar a atraure ERC, i la moció de confiança de Pedro Sánchez obriria una oportunitat en aquest sentit. No només obligaria els partits independentistes a demostrar la seva lleialtat al PSOE amb el cost electoral que això tindria a Catalunya, sinó que a més a més reforçaria la posició de Pedro Sánchez i per tant també la d'Illa. Qui més perdria en tot això seria Puigdemont, que acabaria aïllat al Parlament com a conseqüència de la pinça PSC-ERC.

Puigdemont hauria aconseguit tornar a Catalunya, però com un actor polític irrellevant, condemnat a veure com Junqueras i Sánchez manegen el cotarro. Una jugada brillant (una altra) de Pedro Sánchez, que consolidaria la seva aliança amb el seu aliat natural, ERC, per donar una nova vida a la legislatura. Caldrà estar atents els propers dies per veure si efectivament els trets van per aquí.

➡️ Política

Més notícies: