Primer pla de Jordi Basté
POLÍTICA

Jordi Basté pateix un robatori al cotxe i les xarxes s'hi acarnissen: 'Percepcions?'

El presentador ha defensat sempre que a Catalunya no hi ha un auge de la delinqüència sinó casos aïllats

El programa de Jordi Basté El Món a Rac1 ha estat un dels grans altaveus de la tesi de les percepcions, segons la qual la inseguretat a Catalunya és una confabulació de l'extrema dreta. Ell i els seus tertulians han difós a tort i a dret la idea que no hi ha un increment de la delinqüència, sinó una percepció construïda a força de bulos. La crua realitat ha acabat imposant-se de la manera més eloqüent.

Muntatge de fotos de Jordi Basté, amb cara seriosa, i el logo de RAC1 de fons

El digital El Caso informa que el periodista va ser víctima d'un robatori al seu cotxe divendres passat, mentre menjava en un restaurant a Arenys de Mar. A partir d'aquí, tots els “bulos” que ha intentat desmuntar es confirmen un per un com una crua realitat.

Un, el periodista pateix a les seves carns la xacra de la inseguretat que els catalans porten rebent de manera insofrible des de fa temps. Un lladre va accedir al cotxe robant-li la cartera i diversos objectes -entre ells un iPad- per valor de 3.000 euros.

Dos, els Mossos van identificar i van detenir l'autor, que va resultar ser un noi de 22 anys de nacionalitat nigeriana. Un detall que no seria rellevant, si no fos perquè Basté ha negat sistemàticament la vinculació entre immigració i delinqüència, i acusant d'extrema dreta a qui ho planteja.

Tres, resulta que el subjecte en qüestió era un multireincident que acumulava una trentena d'antecedents i una ordre d'allunyament per suposats abusos sexuals. Una altra dada sensible, ja que aquest corrent d'opinió tendeix a treure ferro al tema de la multireincidència malgrat ser un dels factors principals de l'auge de la delinqüència a Catalunya.

I quart, i per més inri, el robatori s'ha produït a la comarca del Maresme, de llarg la més castigada des de fa temps per la multireincidència. Quan els alcaldes de Junts al Maresme van plantejar mesures per acabar amb aquesta xacra, van ser titllats de racistes.

Les xarxes ajusten comptes amb el presentador

Les xarxes han aprofitat per passar comptes amb el presentador després de conèixer-se el robatori que ha patit. El primer, destaquen que els Mossos van trigar només uns minuts a caçar el lladre. “M'atraquen a mi, ho denuncio als Mossos i anys després encara estic esperant”, apunta @MRSHL0 a la xarxa social X.

Un altre usuari apunta que “aquest desplegament policial no ho fa amb una persona normal i corrent”. Hi ha la sensació que en aquest cas, per ser un personatge rellevant, la policia va actuar de manera inusualment ràpida.

Però a més s'acarnissen amb el presentador recordant-li que segons ell es tracta només de "percepcions". "Voldran dir que va tenir la percepció que li robaven l'iPad, ¿oi?", comenta irònicament Carlos. Un usuari diu “no és un robatori, sinó redistribució de la riquesa”.

"Són els seus costums, Jordi", li diuen en un altre comentari, "has contribuït a redistribuir la riquesa, la sororitat germà". Li diuen que serà en tot cas “un cas aïllat”, i que no cal generar “alarma social”. Hi ha qui s'alegra “i molt” que ho hagi patit algú que sempre nega la realitat, i fins i tot utilitzen la paraula “karma”.

Més comentaris: "Vaja, com pot ser, si ell és un gran defensor que aquí no passa res i la delinqüència només és una percepció". Diuen que "potser així s'adonarà de la situació insostenible que hi ha a Catalunya". Un altre missatge diu que "haurà estat un multireincident, així que no passa res", mofant-se de l'obsessió de Basté per relativitzar aquest problema social.

➡️ Política

Més notícies: