Oriol Junqueras, vestit amb vestit, parlant davant d'un fons groc amb lletres negres.
POLÍTICA

Junqueras reivindica el referèndum de l'1 d'octubre i els indepes esclaten contra ell

El líder d'ERC travessa el pitjor moment de popularitat

L'independentisme commemora avui els set anys del referèndum de l'1 d'octubre, que va culminar amb la proclamació d'independència i la suspensió immediata. Els partits (ERC i Junts) reivindiquen el llegat de l'1-O per tapar la crisi que passen des de fa temps. Les bases, en canvi, recorden aquella data amb una barreja de nostàlgia i de ràbia cap als partits que consideren traïdors.

Un dels pocs líders processistes que queden drets és Oriol Junqueras, que també ha volgut apel·lar a l'esperit de l'1-O. En una publicació al seu compte de X, ha recordat la data com “una victòria democràtica” i “l'acte de desobediència civil més gran de la història contemporània de Catalunya”.

Home amb barba i cabells curts parlant en un micròfon, vestit amb una camisa blava i jaqueta fosca.

Junqueras disputarà a Marta Rovira la presidència del partit al proper congrés nacional del 30 de novembre. En un article a NacióDigital, afirma que "l´Esquerra que surti del proper congrés haurà de reivindicar l´esperit del 3 d´octubre i oferir una via àmplia i central per la qual pugui circular una majoria amplíssima de catalans i catalanes". Les paraules han generat la reacció irada de l'independentisme.

Sense pietat amb Oriol Junqueras

Junqueras va ser al seu dia un dels líders més admirats de l'independentisme, però avui és juntament amb Carles Puigdemont el focus de les ires. Els acusen d'haver traït el mandat de l'1-O pels seus interessos partidistes i personals. No els perdonen els pactes amb el PSOE, i no perden oportunitat de recordar-los que estan lluny del suport de les bases independentistes.

“Aquí els únics que heu desobeït les lleis catalanes sou vosaltres”, afirma un independentista indignat. “Tu ho has tirat tot per la borda”, li retreuen, “has donat la presidència sense escrúpols a qui va defensar el 155”. També li pregunten si una victòria són 5 segons d'independència.

Diuen de Junqueras que és “el personatge més perillós que ha donat la política catalana”. Creuen que "avui més que mai hauríeu d'estar callats", i li recorden que va ser ell qui va dir que aquell 1-O van perdre per justificar l'estratègia de la distensió.

La traïció més gran

"Avui es commemora la traïció més gran al poble de Catalunya". És un dels missatges que reflecteix fidelment el sentiment de molts catalans que creuen que els dirigents processistes els van enganyar. "Nosaltres vam posar el cos", comenta un, "encara estem esperant que vosaltres feu la vostra feina".

Hi ha qui també considera que “fa set anys va començar la decadència de Catalunya”, no només pel fracàs de la independència sinó també per la degradació social i econòmica del país. Molts coincideixen a assenyalar Junqueras com el gran responsable d'aquella derrota, ja que va ser ell qui va posar en marxa l'estratègia de la distensió. Primer pactant amb el PSOE a Madrid, i després amb el PSC a ajuntaments, diputacions i finalment el PSC.

Junqueras partia de la premissa que el procés havia fracassat, i el que tocava era ajornar la independència per eixamplar la base amb polítiques socials. En paral·lel hi va haver una ruptura de la unitat independentista amb la sortida de Junts del govern de coalició a Catalunya. Després vindria el pacte de Junts amb el PSOE, que posava fi a l'estratègia de la confrontació de Puigdemont i enterrava definitivament el Procés.

➡️ Política

Més notícies: