Junqueras no en té prou amb l'amnistia
El líder d’ERC deixa clar que l'objectiu final és l’autodeterminació
El president d'Esquerra ha llançat el missatge aquest cap de setmana a través de La Vanguardia: amb l'amnistia no n'hi ha prou. Junqueras, en efecte, ha aprofitat una entrevista en aquest diari per deixar clar que “no és el punt final” sinó la línia de sortida i que l'objectiu últim és l'autodeterminació.
A La Vanguardia han tingut la gentilesa de fer-li l'entrevista en un paisatge bucòlic -el jardí de casa seva a Sant Vicenç dels Horts-, però almenys no surt gronxant la seva filla. Com van fer el 27 de juny del 2021 a la primera entrevista després de sortir de la presó.
Llavors apareixia donant imatge de gran. Els lectors devien preguntar-se: com han estat capaços de ficar aquest home a la presó?
L'elecció del moment, dos dies abans que Puigdemont fixi a Brussel·les les condicions per a la investidura, tampoc no és casual. Des dels inicis del procés, Esquerra i Junts mantenen una cursa per marcar perfil.
Junts confia que la seva posició ferma davant Sánchez li serveixi per recuperar el terreny perdut a les eleccions al Parlament fixades per d'aquí a dos anys -si no són abans-.
No endebades s'han quedat sense Govern, sense Diputació i sense Ajuntament de Barcelona. Els ingressos oficials del partit depenen ara del Parlament i del Congrés dels Diptuats via grup parlamentari.
Junqueras, en l’esmentada l'entrevista, també treu pit per “suprimir el delicte de sedició i modificar el de malversació” però insisteix en l'existència de “presos polítics” i “exiliats”.
També insisteix que l'amnistia és “el punt inicial” i “condició necessària” per a la negociació. A més, considera el referèndum “imprescindible”.
El líder republicà exclou de l'eventual mesura de gràcia els policies encausats per les càrregues policials perquè, segons ell, van actuar “amb brutalitat” i han comès “un delicte”. “El que és delicte és apallissar els votants”, subratlla.
Oriol Junqueras és conscient -igual que els periodistes- que una amnistia seria recorreguda davant del Tribunal Constitucional, però que l'actual “majoria progressista” facilitaria les coses.
Sánchez va designar l'exfiscal general de l'Estat amb Zapatero, Cándido Conde-Pumpido, per a l'òrgan judicial i l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo, que va tramitar els indults. Pumpido ha arribat a president de l'alt tribunal.
El líder d'ERC, en tot cas, s'autoesmena perquè l'independentisme sempre va defensar que el referèndum de l'1-0 era vàlid i que només calia ara “implementar” la República, però hem canviat d'opinió després de les condemnes de presó i ara caldria tornar a votar.
D'altra banda, no són les úniques veus que s'han aixecat a favor de l'amnistia aquest cap de setmana a Catalunya. Jaume Asens, designat portaveu de les negociacions per Sumar, ha afirmat per part seva que “seria positiu que un líder estatal conversés directament amb Puigdemont a Bèlgica” tot i que l'expresident està buscat per la justícia i amb la immunitat suspesa.
En una altra entrevista, en aquest cas al diari Ara, proper a Esquerra, afirmava sobre les negociacions esmentades que “s'estan fixant les bases per a la negociació, estem en fase preliminar”.
En la seva opinió, l'amnistia serviria per posar el comptador a zero, per passar pàgina d'una sèrie d'esdeveniments que no haurien d'haver-se produït.
Però insisteix que “seria un gest de distensió i normalització cap a Junts que hi hagués una interlocució directa amb el president a Bèlgica. Si és un interlocutor legítim, també és el seu líder democràtic”.
“Seria positiu que se n'anés directament a interlocutar. Cap líder estatal ha estat amb Puigdemont, mentre que Sánchez i Junqueras es van veure al Congrés”, reitera.
Més notícies: