Muntatge de fotos d'Oriol Junqueras amb la mà alçada en senyal de protesta i, al costat, la portada de 'La Vanguardia' on apareix la seva entrevista parlant de l'amnistia
POLÍTICA

Junqueras no en té prou amb l'amnistia

El líder d’ERC deixa clar que l'objectiu final és l’autodeterminació

El president d'Esquerra ha llançat el missatge aquest cap de setmana a través de La Vanguardia: amb l'amnistia no n'hi ha prou. Junqueras, en efecte, ha aprofitat una entrevista en aquest diari per deixar clar que “no és el punt final” sinó la línia de sortida i que l'objectiu últim és l'autodeterminació.

A La Vanguardia han tingut la gentilesa de fer-li l'entrevista en un paisatge bucòlic -el jardí de casa seva a Sant Vicenç dels Horts-, però almenys no surt gronxant la seva filla. Com van fer el 27 de juny del 2021 a la primera entrevista després de sortir de la presó.

Llavors apareixia donant imatge de gran. Els lectors devien preguntar-se: com han estat capaços de ficar aquest home a la presó?

L'elecció del moment, dos dies abans que Puigdemont fixi a Brussel·les les condicions per a la investidura, tampoc no és casual. Des dels inicis del procés, Esquerra i Junts mantenen una cursa per marcar perfil.

Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de sorpresa i la boca oberta

Junts confia que la seva posició ferma davant Sánchez li serveixi per recuperar el terreny perdut a les eleccions al Parlament fixades per d'aquí a dos anys -si no són abans-.

No endebades s'han quedat sense Govern, sense Diputació i sense Ajuntament de Barcelona. Els ingressos oficials del partit depenen ara del Parlament i del Congrés dels Diptuats via grup parlamentari.

Junqueras, en l’esmentada l'entrevista, també treu pit per “suprimir el delicte de sedició i modificar el de malversació” però insisteix en l'existència de “presos polítics” i “exiliats”.

També insisteix que l'amnistia és “el punt inicial” i “condició necessària” per a la negociació. A més, considera el referèndum “imprescindible”.

El líder republicà exclou de l'eventual mesura de gràcia els policies encausats per les càrregues policials perquè, segons ell, van actuar “amb brutalitat” i han comès “un delicte”. “El que és delicte és apallissar els votants”, subratlla.

Oriol Junqueras és conscient -igual que els periodistes- que una amnistia seria recorreguda davant del Tribunal Constitucional, però que l'actual “majoria progressista” facilitaria les coses.

Sánchez va designar l'exfiscal general de l'Estat amb Zapatero, Cándido Conde-Pumpido, per a l'òrgan judicial i l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo, que va tramitar els indults. Pumpido ha arribat a president de l'alt tribunal.

Captura de pantalla de l'entrevista que va fer 'La Vanguardia' a Oriol Junqueras, on ell apareix a la portada gronxant la seva filla Joana

El líder d'ERC, en tot cas, s'autoesmena perquè l'independentisme sempre va defensar que el referèndum de l'1-0 era vàlid i que només calia ara “implementar” la República, però hem canviat d'opinió després de les condemnes de presó i ara caldria tornar a votar.

D'altra banda, no són les úniques veus que s'han aixecat a favor de l'amnistia aquest cap de setmana a Catalunya. Jaume Asens, designat portaveu de les negociacions per Sumar, ha afirmat per part seva que “seria positiu que un líder estatal conversés directament amb Puigdemont a Bèlgica” tot i que l'expresident està buscat per la justícia i amb la immunitat suspesa.

En una altra entrevista, en aquest cas al diari Ara, proper a Esquerra, afirmava sobre les negociacions esmentades que “s'estan fixant les bases per a la negociació, estem en fase preliminar”.

En la seva opinió, l'amnistia serviria per posar el comptador a zero, per passar pàgina d'una sèrie d'esdeveniments que no haurien d'haver-se produït.

Però insisteix que “seria un gest de distensió i normalització cap a Junts que hi hagués una interlocució directa amb el president a Bèlgica. Si és un interlocutor legítim, també és el seu líder democràtic”.

“Seria positiu que se n'anés directament a interlocutar. Cap líder estatal ha estat amb Puigdemont, mentre que Sánchez i Junqueras es van veure al Congrés”, reitera.

➡️ Política

Més notícies: