Muntatge amb un primer pla de Junqueras amb cara seriosa i un pla mitjà de Jordi Turull preocupat rascant-se el cap
POLÍTICA

Junts i Esquerra es queden sense la Diputació de Barcelona

La socialista Lluïsa Moret serà la nova presidenta de l'ens supramunicipal

El processisme no guanya per a disgustos. Primer va endur-se un mastegot a les eleccions municipals. Després va veure com el pacte entre el PSC, el Comuns i el PP li arrabassava el govern de Barcelona. I ara, Esquerra i Junts ja assumeixen una nova derrota: la pèrdua de la Diputació de Barcelona.

Els dos partits independentistes principals buscaven ocupar l'ens supramunicipal després de quedar-se sense la capital catalana. Però, una vegada més, el PSC s'ha anticipat als seus moviments. Fa uns dies, anunciava un acord amb els Comuns per apoderar-se de la Diputació de Barcelona. Però a aquest pacte encara li faltava algun vot per guanyar la investidura.

Primer plànol de Lluïsa Moret fent declaracions davant de micròfons de diversos mitjans de comunicació

Ara hem conegut que qui facilitarà que els socialistes segueixin al capdavant de la Diputació de Barcelona serà Tot per Terrassa. El partit municipalista va obtenir representació a l'ens supramunicipal i va obrir les portes tant al bloc progressista com a l'independentista. Finalment, segons avança El Periódico, s'han decantat per la coalició PSC-En Comú Podem i Lluïsa Moret és més a prop que mai de ser la nova presidenta d'aquesta institució.

El partit de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, governa al seu municipi gràcies a un pacte precisament amb ERC i Junts. Però a la Diputació de Barcelona canviarà de socis. Això sí, l'acord de Tot per Terrassa i PSC-Comuns només implica facilitar la investidura i, en cap cas, entrar al govern.

D'aquesta manera, ERC i Junts evidencien una altra vegada la incapacitat d'arribar a un acord entre ells i que els altres s'hi puguin sumar. Tot per Terrassa han optat per donar suport als socialistes sobre la base d'un document de 25 pàgines amb propostes per a la seva ciutat. Ara, els dos partits processistes intentaran revertir la situació a contrarellotge, encara que s'intueix que serà pràcticament impossible.

Jordi Ballart, alcaldable de Terrassa, fent una roda de premsa

I és que el PSC, en el cas que a última hora caigui l'opció de Jordi Ballart, també està sondejant dos independents de Junts. Es tracta de l'alcalde d'Igualada Marc Castells i de Sergi Vallès, batlle de Torrelles de Foix. En poc més de 48 hores sabrem el desenllaç que espera a una Diputació de Barcelona que apunta a ser socialista 4 anys més.

Aquest pacte deixa molt tocat els dos partits independentistes, però sobretot Junts. I és que els de Laura Borràs es quedaran sense Barcelona i sense les diputacions de Lleida, Tarragona i Barcelona. Tot un daltabaix per a la formació de Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: