Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació tocant-se els cabells
POLÍTICA

Yolanda Díaz, la que va dir més mentides al debat de TVE

Els caçadors de fake news deixen clar que la líder de Sumar va ser la que més va intentar enganyar els espectadors

En els darrers anys han proliferat les plataformes de verificació d'informacions. Alguna cosa així com caçadors de mentides o de fake news. La seva aparició i promoció prové de l'auge de moviments com el de Donald Trump als Estats Units. Vaja, que es van crear per desmuntar les mentides del que consideren extrema dreta.

Però les fake news ni són res de nou ni són patrimoni exclusiu de la dreta. El debat d'ahir de Televisió Espanyola ho vam poder comprovar. I és que dos dels principals verificadors d'informació a Espanya, Maldita i Verificat, van deixar clar que va ser Yolanda Díaz la que va dir més mentides al plató de la televisió pública.

Segons Maldita i Verificat, la líder de Sumar va enganyar els espectadors diverses vegades. Concretament en cinc. Va ser, sens dubte, la que més va intentar colar mentides al debat de TVE.

Per començar, la vicepresidenta del govern va dir que “tenim més agricultors que mai: 750.000”. Una xifra que s'acosta a la realitat (n'hi ha 748.000), però que en cap cas no és la més alta que hi ha hagut. De fet, en els últims anys, aquesta xifra s'ha vist superada diverses vegades i el rècord són els 870.100 que hi havia el 2008.

Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu

Yolanda Díaz també va mentir quan va dir que VOX volia prohibir les vagues, cosa que no està recollida al programa del partit d'Abascal. Una altra mentida de la líder de Sumar va ser quan va parlar que estem vivint “una onada de calor sense precedents”. Maleïda i Verificat deixen clar que no està sent ni la més duradora, ni la més extensa, ni la més intensa registrada mai. I aquests tres paràmetres són els que permeten la classificació de les onades de calor segons l'Agència Estatal Meteorològica.

Una altra mentida de Yolanda Díaz va ser afirmar que VOX “vol que una netejadora treballi fins als 70 anys”. Els verificadors d'informació especifiquen que el verb "voler" no es pot verificar. Però també assenyalen que al programa del partit d'Abascal no es proposa cap edat de jubilació per a cap sector.

Finalment, la vicepresidenta del Gobierno va replicar amb una mentida una afirmació de Santiago Abascal sobre les hores treballades a Espanya. El líder del VOX va afirmar que, malgrat la reducció de l'atur, la gent treballa menys hores i cobra menys.

Yolanda Díaz li va deixar anar que ara s'estan treballant un 22% més d'hores setmanals. I també és fals: des de la formació de l'actual govern el 2019, cada treballador fa un 2,9% d'hores menys setmanals. Si ens fixem en el període des que es va aprovar la reforma laboral, la xifra només ha augmentat un 2,1%, molt lluny del 22% que afirmava la ministra de Treball.

Santiago Abascal i Yolanda Díaz al debat del 19 de juliol de 2023

A l'anterior afirmació, Santiago Abascal també va dir que els espanyols estaven cobrant menys. I tècnicament és una mentida del candidat de VOX, encara que té els seus matisos. Tot i reduir-se les hores treballades, els sous han pujat lleugerament. El problema és que el cost de vida s'ha disparat dràsticament, amb un destacat augment del preu dels aliments o de l'energia.

Les altres mentides del debat

Pel seu costat Santiago Abascal també va mentir, encara que en menys ocasions que Yolanda Díaz. La més destacada va ser quan es va equivocar en afirmar que Bildu va votar a favor de la reforma laboral, quan no va ser així. També va dir que el Gobierno està dinamitant preses d'aigua, quan tampoc no és exactament així (són assuts, estructures més petites que estaven en desús). I també va afirmar que les morts de dones no s'havien reduït malgrat les lleis contra la violència masclista i sí que ho han fet, encara que tímidament.

Per la seva banda, Pedro Sánchez tampoc no s'escapa d'escampar fake news. Primer, va nomenar 9 lleis que el PP havia votat en contra, però realment els populars van votar en contra en només 6 d'aquestes lleis. A més, també va afirmar que la taxa d'atur juvenil és la més baixa que hi ha hagut mai. I no és així, ja que actualment la desocupació entre joves és del 22,62% i va arribar a ser del 12,46% el 2007.

➡️ Política

Més notícies: