Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament
POLÍTICA

A Joan Ignasi Elena se li acumulen els problemes: ara, amb els bombers

Els bombers s'enfronten a un problema crònic de manca de personal i que el Departament d'Interior no resol

Posar fi al límit d'hores extraordinàries: aquesta ha estat la darrera decisió que el Departament d'Interior ha imposat als bombers. A partir d'ara, no caldrà cap autorització per superar el límit establert per llei de 350 hores extraordinàries.

Segons ha explicat el Món, això és el que s'han trobat els bombers en una nota transmesa per la Subdirecció General de l'Administració i Recursos d'Interior. En qualsevol cas, no és el primer desacord que tenen els bombers amb el conseller Elena.

El problema ve de lluny i és una altra de les cares d'un problema sistèmic de Catalunya. I és que l'administració està cada cop més desbordada a molts nivells. Cosa que ja va constatar el Síndic de Greuges i que hem pogut comprovar també amb l'educació o la sanitat.

Un equip de bombers treballa durant un incendi a Espanya

Falten bombers

Es parla poc dels Bombers de la Generalitat i de la seva situació administrativa, que oscil·la entre el cansament i l'arbitrarietat. Els sindicats es troben amb canvis legislatius constants que intenten esquivar el problema de fons. Aquest no és altre que un dèficit crònic de personal.

Això és el que explica que, ara, el departament del conseller Elena hagi d'arrissar el ris i eliminar el límit d'hores extraordinàries. És una situació prototípica que també veiem a la universitat, l'educació elemental o la sanitat. El truc és servir-se dels serveis extraordinaris per compensar mancances estructurals.

En el cas dels bombers, ja no tenen un límit de 350 hores extra. Això també respon a la temporada d'estiu, que dispara la feina dels bombers i d'emergències en general.

Una legislació de gairebé 40 anys

Com passa amb el sistema electoral, alguns serveis bàsics a Catalunya se sustenten en lleis força antigues que permeten esgotar en excés les capacitats administratives.

Segons expliquen els sindicats de bombers, el personal d'emergències encara es regeix per la legislació 1986. Aquesta subratlla l'evidència que la naturalesa dels serveis extraordinaris és excepcional i respon a casos concrets. Per això hi ha un límit de 350 hores.

Joan Ignasi Elena amb ulleres i vestit fosc es toca el front mentre sembla estar en una reunió o conferència.

"Els serveis extraordinaris fora de la jornada laboral és un sistema excepcional que només podrà obeir a raons d'urgència i necessitat que n'exigeixen l'execució", assenyala la legislació.

Aquesta mateixa legislació contempla la possibilitat que se superi el límit d'hores. Com? Amb una autorització expressa del secretari general d'Interior. I això és justament el que ha passat ara.

Com assenyalen fonts consultades pel Món, “les hores s'incrementen perquè, diguin el que diguin, no es poden cobrir els mínims”.

Si només fossin les hores

El canvi del límit d'hores extraordinàries no és ni de bon tros l'únic problema que tenen els bombers. Un dels més urgents és el del buidatge de les seves funcions.

Com han denunciat més d'una vegada, moltes de les seves competències han anat a parar a Agents Rurals o Mossos d'Esquadra. No només han perdut les competències de recerca dels incendis forestals, sinó fins i tot la investigació dels incendis en habitatges.

La solució real, diuen, seria un canvi a la Llei d'Emergències. En cas contrari, l'administració d'Interior podrà fer el que consideri convenient per cobrir una falta crònica de personal.

➡️ Política

Més notícies: