Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant
POLÍTICA

Joan Ignasi Elena presenta l'última ocurrència de la seva Conselleria i surt esquilat

Les xarxes socials s'omplen de crítiques a la campanya 'Es delicte', consistent a interpel·lar els agressors amb cartell


La seguretat ha esdevingut des de fa temps un dels principals problemes de la societat catalana. Les dones són les principals afectades del repunt de la delinqüència a Catalunya, com a focus principal de les agressions. La Conselleria d'Interior ha tingut una idea brillant sobre això, i l'ha anunciat el mateix conseller, Joan Ignasi Elena.

Es tracta d'una campanya que “interpel·la” els agressors amb missatges als trens i en cartells i vídeos a les estacions. "És inacceptable que les dones visquin amb por la seva quotidianitat", ha afirmat rotundament el conseller Elena. Segons ha dit, la campanya “té la vocació de conscienciar que les agressions sexuals són delictes”.

L'anunci ha causat estupefacció a les xarxes socials, qüestionant l'estratègia del Govern per protegir els ciutadans. “Les agressions es disparen i vosaltres rotuleu trens en lloc que no vegin el sol una llarga temporada?”, pregunten. La sensació general és que el Govern d'ERC s'ha convertit en un “meme”, però en aquest cas sense cap mena de gràcia.

El Govern impulsa la campanya 'Es delit'

Segons dades oficials, el transport públic és el tercer on es produeixen més agressions sexuals. El Govern i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han signat un conveni per llançar una campanya de sensibilització amb el títol 'Es delicte'. L'objectiu, “sensibilitzar sobre les violències sexuals a l'àmbit del transport públic, posant el focus en els agressors i interpel·lant-los”.

A més dels rètols, cartells i vídeos als trens i a les andanes, es formarà 900 professions de FGC per prevenir possibles agressions i intervenir en el cas que es produeixin. El Govern també donarà suport a la metodologia per avaluar la seguretat dels usuaris dels trens i les instal·lacions. I ha renovat la seva adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals, impulsat el 2019.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat la campanya amb un dels trens retolat amb el missatge “aprofitar quan va beguda per tenir sexe és delicte”. Tot i això, els usuaris són escèptics quant a l'efectivitat que això pugui tenir. “Segur que els potencials agressors sexuals llegiran els rètols detingudament i en faran cas”, afirmen irònicament.

La seguretat, un problema per al Govern

El Govern fa temps que està en el focus de les crítiques per la seva gestió de la creixent inseguretat. Sense anar més lluny, el conseller Elena va ser el primer que va negar que hi hagués un problema de seguretat a Catalunya i ho va atribuir als mitjans ia les fake news. Ara reconeix que sí que hi ha un problema de seguretat en el transport públic, encara que la seva solució no convenç.

El Govern també és criticat pel doble raser a l'hora d'afrontar les agressions a les dones. S'escampa la sensació que els responsables de protegir les ciutadanes s'inhibeixen quan els agressors són estrangers. Així va passar amb la recent agressió múltiple a dones al metro de Barcelona, per la qual la consellera d'Igualtat, Tània Verge, va passar de puntetes.

La principal crítica al Govern és que no serveix de res enganxar cartells als trens si quan hi ha una agressió els governants no protegeixen les víctimes. L'agressor del metro va quedar lliure després de ser identificat, i només va ser empresonat després d'una campanya de pressió a les xarxes socials. És clar que a Catalunya hi ha un problema de seguretat, i que posar cartells als trens no és la solució.

➡️ Política

Més notícies: