Muntatge de Joan Ignasi Elena i un Mosso d'Esquadra

POLÍTICA

Joan Ignasi Elena admet el risc d'un atemptat gihadista, però li treu ferro

El conseller dInterior ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador a la població

Europa està en plena alerta per l'amenaça terrorista gihadista, que ha multiplicat la seva capacitat operativa després de l'inici de la guerra al Pròxim Orient. Catalunya sempre és un dels principals focus de l'amenaça gihadista. El Departament dʻInterior reconeix que el risc dʻun atac islamista a Catalunya ha augmentat, però les declaracions del conseller Joan Ignasi Elena resulten com a mínim sorprenents.

En la seva intervenció aquest matí al Cafè d'Idees de RTVE, el conseller Elena ha reconegut que "el conflicte bèl·lic ha generat molta més tensió, un increment de la propaganda gihadista i més possibilitats d'un atac gihadista". Tot i això, ha volgut matisar: “És la mateixa situació que tenim des de fa anys, el risc existeix però no ha de fer canviar els nostres hàbits”.

Elena ha assegurat que la policia catalana està coordinada amb l'espanyola i l'europea en matèria de seguretat, i ha volgut tranquil·litzar la població. Ha dit que la policia fa un seguiment de les persones que poden dur a terme actes terroristes, i que “hem après molt tots aquests anys”. Això contrasta amb la preocupació real de molts catalans, que sí que veuen amb inquietud l'augment del gihadisme en un territori especialment ocupat per l'islamisme radical.

Catalunya, focus de l'islamisme radical

La guerra al Pròxim Orient va multiplicar les operacions policials a Espanya i Catalunya contra activitats gihadistes. L'atemptat islamista de Moscou va encendre totes les alarmes sobre un imminent atac a terra europeu. Els experts adverteixen que en els darrers temps s'han instal·lat i reproduït cèl·lules gihadistes a Europa, i han augmentat la seva capacitat operativa per cometre un gran atemptat.

Això canvia la manera d'afrontar la lluita antigihadista per part de les policies europees, que fins ara s'enfrontaven a l'amenaça dels llops solitaris. Però a més hi ha territoris especialment calents, i un és Catalunya. No només perquè és la comunitat espanyola amb més immigració d'origen islàmic, sinó també per la proliferació de mesquites salafistes on es difonen els corrents més radicals de l'islam.

No és estrany, doncs, que Catalunya sigui amb Madrid, Ceuta i Melilla el principal focus de les operacions policials contra el terrorisme islamista. Interior manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista, però reforça la vigilància sobre la difusió de propaganda i la preparació de possibles atemptats. Això genera un debat sobre la seguretat, que és un dels temes principals de la campanya electoral de les eleccions catalanes del 12-M.

Gihadisme i seguretat a Catalunya

El Govern d'ERC i la conselleria d'Interior no tenen cap més remei que admetre l'auge del gihadisme, però intenten treure ferro a l'assumpte. No només això, sinó que acusen els que assenyalen el perill de voler alarmar la societat i donar ales a l'extrema dreta. Per al conseller Elena no hi ha un problema d'inseguretat a Catalunya, sinó una sobrerepresentació del problema per part de partits ultres que volen atiar el racisme i l'odi entre la població.

El partit Vox ha estat el que més vehement ha assenyalat el procés d'islamització de Catalunya. Un procés a parer seu orquestrat per les elits nacionalistes catalanes, que ha portat com a conseqüència un problema d'inseguretat als barris. Per a Vox l'amenaça gihadista no només és latent sinó que a més exigeix una resposta contundent per part de les autoritats.

➡️ Política

Més notícies: