Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

El brutal zasca d'Aitor Esteban (PNB) a Pablo Iglesias arran de la desfeta de Podemos

El líder de Podemos havia centrat la seva campanya a atacar el partit d'Esteban

Els resultats de les eleccions basques han enfonsat una mica més Podemos, que des que va trencar amb Sumar no aixeca cap. Després del desastre electoral a Galícia, els morats han quedat també fora del parlament basc i afronten les eleccions europees del 9 de juny amb les pitjors expectatives. L'enfonsament d'Elkarrekin Podemos ha provocat la reacció d'Aitor Esteban, del PNB, que ha aprofitat per passar comptes pendents amb Pablo Iglesias.

El líder a l'ombra de Podemos ha estat molt present a la campanya dels morats al País Basc, i ha centrat bona part del seu temps a atacar el PNB. A Podemos li interessava la polarització esquerra-dreta en unes eleccions amb un clar augment del vot nacionalista independentista. Per això Pablo Iglesias es va centrar a atacar la dreta nacionalista, però després de conèixer-se els resultats els dirigents del PNB se'n van recordar i Aitor Esteban els va plasmar en un zasca a les xarxes socials.

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats ha pujat una foto de Pablo Iglesias lluint una samarreta amb un missatge contra el seu partit. “Podemos es va passar la campanya dient-li a la ciutadania basca que calia fer fora el PNB”, tuiteja Esteban. I afegeix, “sembla que al poble basc li ha semblat millor fer fora Podemos del seu parlament”, recordant explícitament els “zero escons”.

Aitor Esteban i Pablo Iglesias es coneixen bé del Congrés dels Diputats, i fins i tot van arribar a tenir una bona afinitat tant personal com a política. Tot i això, l'acte de campanya de Pablo Iglesias a Bilbao va generar un gran malestar al PNB, i també a Aitor Esteban. No només pel missatge “pensa fora del PNB” que Iglesias lluïa a la samarreta, sinó per les referències del líder de Podemos al partit d'Esteban.

"No és veritat que l'aposta del PNB fos la construcció nacional d'Euskal Herria", va dir Pablo Iglesias, "no ho va ser mai". A més, va afirmar que "la violència d'ETA va servir de cola política a un sistema de partits i per consolidar l'hegemonia del PNB com a únic partit amb prestigi per negociar amb Madrid". La victòria en vots del PNB i els pèssims resultats de Podemos permeten a Aitor Esteban cobrar-se ara la seva venjança.

Zero diputats... i zero autocrítica

Podemos ha estat incapaç de superar el 3% a les tres circumscripcions basques. L'auge de l'esquerra abertzale i la competència amb Sumar han enfonsat les expectatives dels morats, la posició dels quals és ara encara més delicada. Tot i això, lluny de fer autocrítica la secretària general del partit, Ione Belarra, ha dit que “demà els bascos seguiran tenint els mateixos problemes, des de la privatització de la sanitat fins a la política ambiental”.

➡️ Política

Més notícies: