Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Javier Cercas al PSOE: 'No ens prenguin el pèl'

El novel·lista adverteix que Salvador Illa es juga la presidència de la Generalitat

L'escriptor Javier Cercas (Ibahernando, 1961) dóna avui un seriós toc d'atenció al PSOE arran de la polèmica de l'amnistia en un article a tota pàgina a El País afirma que “no hi haurà amnistia”.

Cercas adverteix que, en cas de seguir endavant, Salvador Illa es juga la presidència de la Generalitat malgrat la seva victòria a les últimes eleccions generals.

Premi Planeta el 2019 i autor de la llorejada “Soldats de Salamina” entre d'altres; acaba de publicar els seus articles més personals entre el 2.000 i el 2022 a “No callar” (Tusquets).

L'escriptor establert a Girona es mostra convençut que no hi haurà amnistia. “No, almenys, com la del 1977, una amnistia que deixés impunes els desaforaments comesos pels líders del procés”.

I critica “la foto inversemblant de la vicepresidenta del Govern en funcions, Yolanda Díaz, fent-se unes rialles a Brussel·les amb un pròfug de la justícia acusat de delictes gravíssims”.

Lamenta que Pedro Sánchez necessiti els vots de Junts per seguir al Govern perquè, segons la seva opinió, és “un gest, fins on arribo, inèdit en una democràcia, que guarda la mateixa relació amb l'esquerra que el tercer principi de la termodinàmica amb el bacallà a la biscaïna”.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

També confessa que “no sóc constitucionalista, però n'hi ha prou amb una mica de sentit comú” i recorda que “una amnistia equival a l'esborrat del delicte: a declarar que el delicte no va existir mai”.

"La hipotètica amnistia actual obraria com la del 77, però a la inversa: diria que a Catalunya, el 2017, la nostra democràcia no tenia raó, que la seva legalitat era un frau, que els que tenien raó van ser els catalans que van carregar contra ella".

Insisteix que l'amnistia esborraria “els delictes del procés”, deslegitimaria la democràcia i contribuiria a enquistar el problema català. Em nego a creure que Sánchez cometrà un desatí com aquest”. “No només és una qüestió legal; és, sobretot, una qüestió política i moral”, reitera.

A més, qüestiona que el PSOE no ho digués abans de la campanya: “per què no va incloure aquesta mesura al seu programa electoral?”, i fins i tot recorda que “la va rebutjar taxativament, al Congrés ia tot arreu”. “No ens prenguin els cabells, si us plau”, reclama

Finalment, adverteix que “la recent victòria socialista a Catalunya no vol dir que els seus votants haguem donat carta blanca al PSC-PSOE” sinó perquè creia que podia “fer progressar el nostre país i enfortir la nostra democràcia millor que qualsevol altre partit”.

“Però no els hi càpiga dubte: si deixem de creure-ho, deixarem de votar-los, i en aquest cas i de moment el seu partit no arribarà a la presidència de la Generalitat”, alerta Salvador Illa.

“Seria una forma inequívoca de donar la raó als promotors del 'procés', que no han demanat mai disculpes”, acaba.

➡️ Política

Més notícies: