Muntatge amb un pla mitjà curt de Jaume Roures i Oriol Soler i de fons una imatge difuminada d?un consell executiu del Govern
POLÍTICA

Jaume Roures s'alia amb Abacus, l'empresa mimada d'ERC

El poder polític i econòmic es posa d'acord per crear un nou grup editorial a Catalunya

Nou moviment polític i econòmic a Catalunya. L'empresari Jaume Roures s'entén amb Abacus i muntaran una de les editorials més grans de Catalunya. D'aquesta manera, l'empresa afí d'ERC i el director, Oriol Soler, adquireixen una nova cota de poder.

Cal recordar que Oriol Soler va ser el director de campanya de Junts pel Sí i va estar al nucli de decisió del referèndum de l'u d'octubre. A finals del 2022 va adquirir Abacus i va gaudir del suport de la Generalitat en forma de subvencions i ajudes. Soler és casat amb Marina Llansana, exdiputada d'ERC i directiva d'Òmnium Cultural.

Els que sempre hi són

Jaume Roures és una figura totèmica del poder econòmic a Catalunya, que atesa la naturalesa del seu ex-negoci també era poder polític. Va fundar des del no-res una de les productores més grans del món, Mediapro, i des d'allà controlava el futbol entre altres coses. Després de l'entrada de capital xinès, la companyia va prescindir dels serveis.

La seva orientació ideològica és ben coneguda i ell no l'amaga: d'esquerres, proper a Podemos i no independentista. Per la seva banda, Oriol Soler és manifestament independentista i de fet està vinculat a la qüestió judicial del Tsunami Democràtic. És una figura, en fi, de la rebotiga del poder i, per tant, captador de subvencions per als seus negocis a l'àmbit comunicatiu i editorial.

Amb les dades disponibles fins ara sabem que el grup que ell presideix, Abacus, arriba als 5,49 milions d'euros en subvencions per part de la Generalitat de Catalunya. Així, entre el finançament públic i la naturalesa del sector, Abacus té una marcada dependència del sector públic. Ara, amb l'aliança de Soler i Roures, es crearà una nova empresa, també de l'àmbit editorial i comunicatiu.

“Enciclopèdia catalana” té un nou propietari

La nova manera de fer front a Catalunya passa per l'adquisició del grup editorial Enciclopèdia Catalana. Als segells del grup s'uneixen els que ja tenen Roures i Abacus. Així, Enciclopèdia Catalana passarà a ser el segon grup editorial de Catalunya amb un 8% de mercat.

Roures ha assenyalat que la intenció és “garantir la continuïtat dels projectes editorials històrics i de gran importància per al país”. Per la seva banda, Soler parla de “compromís amb la llengua i la cultura catalanes”.

➡️ Política

Més notícies: