Pla mitjà de dues persones, una és German Bagaev. La foto està gairebé tota pixalada excepte la cara de Bagaev
POLÍTICA

Com un pres ha pogut dirigir una cèl·lula gihadista des d'una presó catalana?

A E-Notícies hem preguntat com German Bagaev, que tenia una ordre d'expulsió, podia liderar una facció terrorista mentre estava sota custòdia de la Generalitat a Brians 2

Aquest dimarts es coneixia una nova operació antiterrorista contra el gihadisme a Espanya. Cinc persones van ser detingudes a diverses localitats catalanes i també a Mèrida, acusades de formar part d'una cèl·lula gihadista. Un d'ells és German Bagaev, a qui Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil atribueixen el lideratge d'aquesta facció islamista. Tenia una ordre d'expulsió des de l'any 2022 després de ser detingut el 2019 per portar armes al cotxe -ElCaso explica que tenia intenció de matar un home-.

Aquest presumpte terrorista és de nacionalitat russa i se'l vincula al gihadisme a la zona del Caucas de Rússia, on diverses faccions lluiten contra el Kremlin per imposar l'islamisme radical. El cas és que Bagaev ja era a la presó, concretament a Brians 2. Per tant, estava sota custòdia de la Generalitat, que és qui té les competències penitenciàries a Catalunya. Però com un pres ha pogut liderar una cèl·lula gihadista des d'una presó catalana? A E-Notícies hem parlat amb diverses fonts penitenciàries, que ens expliquen com una persona privada de llibertat, sota custòdia de la Generalitat i amb les comunicacions restringides ha tingut la capacitat per dirigir aquest grup terrorista.

Dirigir una cèl·lula terrorista des d'una presó catalana

Segons expliquen fonts penitenciàries a E-Notícies, dirigir una cèl·lula gihadista des d'una cel·la pot ser senzill si tens un telèfon mòbil. Tot i que els presos no poden tenir aquest tipus de dispositius, els presos han aconseguit fórmules per poder-los tenir. I ja no estem parlant de telèfons petits i senzills, com es feia abans. Ara ja tenen mòbils intel·ligents, assenyalen aquestes fonts. "Les presons ara mateix són plenes de smartphones", ens comenten.

Imatge de l'entrada de la presó Brians 2 amb una furgoneta dels Mossos passant per davant

Com introdueixen aquests dispositius? Exactament no se sap com entren, però fonts penitenciàries tenen la ferma sospita que això passa amb les visites, que generalment es produeixen els caps de setmana. Aquests dies, els departaments encarregats de controlar-les estan saturats per la "falta endèmica de personal" que hi ha a la majoria de presons catalanes. I això fa que colin dispositius no permesos.

Una altra manera d'introduir mòbils intel·ligents és amb interns que tornen de permís o fins i tot amb drons. De fet, a finals del 2022, els Mossos van detectar diversos drons que intentaven ficar a les presons droga i telèfons a Lledoners.

Així, qualsevol intern que tingui aquest tipus de mòbils ho té fàcil per poder comunicar-se amb l'exterior i, per tant, dirigir una cèl·lula terrorista gihadista com ha estat el cas de German Bagaev.

Silenci del Govern

Tot i que German Bagaev estava sota custòdia de la Generalitat, el Govern no s'ha pronunciat al respecte. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va publicar diversos missatges a les seves xarxes socials al llarg del dia d'ahir, però cap no va fer referència a la detenció de l'intern de Brians 2.