Imatge de Jaume Collboni, del PSC, en un acte del seu partit
POLÍTICA

Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona

Collboni, alcalde de Barcelona gràcies al suport dels Comuns i el PP

Jaume Collboni és el nou alcalde de Barcelona. El moviment d'última hora d'Ada Colau, que ha accedit que els seus regidors votessin el candidat del PSC, fa alcalde a in extremis Jaume Collboni gràcies al suport dels Comuns i el PP.

El pacte s'ha forjat sobre la botzina, ja que fins a les quatre de la tarda, Colau no ha accedit a servir l'alcaldia a Collboni. De fet, qui tenia més números per ser alcalde era Xavier Trias, que a primera hora del dia havia anunciat un acord amb ERC.

Collboni ha sumat 23 vots i ha aconseguit la majoria absoluta. Xavier Trias s'ha quedat amb 16 vots i VOX amb un.

Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC

Xavier Trias es queda sense alcaldia a l'últim minut

Semblava fet per a Xavier Trias. A primera hora del matí, tot semblava preparat perquè l'exalcalde recuperés el tro. La militància de la Federació d'ERC a Barcelona avalava l'acord per a formar govern amb Xavier Trias i, hores després, les bases de Junts donaven el vistiplau a l'operació. Turull ho necessitava, després del que ha passat a Ripoll .

Semblava que la tarda seria plàcida per a Junts per Catalunya. Però, capricis del destí, a una hora per al ple la situació ha canviat radicalment. Tant que Jaume Collboni s'acostava a l'alcaldia com mai abans. Ada Colau, de Comuns, decidia que els seus regidors votessin el candidat del PSC, Jaume Collboni. Quan faltava una hora per al ple, Collboni sabia que tot quedava en mans de Daniel Sirera. Si el candidat del PSC aconseguia sumar els quatre vots que tenia el PP, aconseguiria aconseguir l'Alcaldia de la ciutat comtal.

Imatge de Xavier Trias i Ernest Maragall, alcaldables de Junts i ERC a Barcelona, en una visita al Born Centre Cultural

El context era molt favorable per a Collboni, ja que Daniel Sirera havia deixat molt clar durant la campanya que la prioritat del PP era evitar una alcaldia de Junts o ERC. "Hem d'evitar que Waterloo governi a Barcelona", publicava Sirera divendres passat al Twitter.

Ada Colau i la seva "coherència"

Per justificar el moviment in extremis de Comuns, Ada Colau parlava de “coherència”. Assegurava que no estava disposada a donar l'alcaldia a un partit, Junts, que segons ella "estendria catifes vermelles als lobbies i als sectors favorables a les polítiques de la dreta".

Ada Colau, que assegurava que no entrarien al govern en minoria del PSC, explicava faria una "oposició clara i sense matisos".