Muntatge fotogràfic amb Jaume Asens al mig i Carles Puigdemont i Pedro Sánchez en blanc i negre, un a cada costat
POLÍTICA

Jaume Asens, l'home que pretén unir Sánchez i Puigdemont

Ben connectat amb Toni Comín i l'entorn de Puigdemont, Asens està destinat a unir el PSOE i Unides Podem amb Waterloo

“Truquem a Jaume Asens”. Amb aquesta idea, simple, però amb una enorme complexitat al darrere, Jaume Asens va tornar a la política un mes després d'abandonar-la. L'ordre de comptar amb Asens la va donar Pedro Sánchez, president del Govern i candidat a la reelecció, el 24 de juliol del 2023.

Jaume Asens: un nom que cotitza a l'alça

Ho va fer després d'una conversa amb Yolanda Díaz i la ressaca d'una derrota amb gust de victòria que va aconseguir el dia anterior. Mai abans el fet de perdre unes eleccions no havia tingut un rerefons tan dolç, amb la inesperada possibilitat de reeditar el govern de coalició gràcies al suport de nacionalistes i independentistes. En aquesta ocasió, però, s'afegia un obstacle extra al repte, ara ja conegut per tots: la necessitat de comptar amb Junts per Catalunya.

Després del fracàs de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, aquesta setmana ha recobrat el protagonisme un Pedro Sánchez que vol revalidar la presidència en el termini d'un mes. Això exigeix negociar amb Sumar, ERC, PNB, BNG i Bildu, però totes les mirades apunten a Junts, atès que els seus vots són determinants. La partida ha començat a jugar-se de forma discreta, però estarà al primer pla de l'actualitat les properes setmanes, amb un nom, el de Jaume Asens, que serà clau.

Primer pla de Jaume Asens amb cara de parar atenció a la sala de premsa del Congrés dels Diputats

Jaume Asens, de l'adeu a la política a ser determinant a la investidura

Jaume Asens havia abandonat la política el 16 de juny. Faltaven 24 hores perquè el seu partit, els Comuns, unissin els seus vots amb el PP per fer alcalde de Barcelona Jaume Collboni. Tot i que es van airejar discrepàncies entre Asens i el seu partit per desbancar Xavier Trias de l'alcaldia, la veritat és que mai no es va produir una contradicció pública.

Nascut en una família d'ideals catalanistes i republicans, el bateig polític d'Asens arriba a la universitat. És aleshores quan s'afilia al Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI), sindicat universitari d'índole secessionista. Tot i això, el seu pas a la política activa no arriba fins al 2015, quan és escollit regidor de Barcelona en Comú i exerceix com a tercer tinent d'alcalde en el primer mandat d'Ada Colau com a alcaldessa.

El 2019 és el número 1 d'En Comú Podem al Congrés i exerceix com a president del grup parlamentari d'Unides Podem a la legislatura anterior. Asens va ser un dels puntals del partit en el pla parlamentari i es converteix en un referent negociador per al govern de coalició, desencallant l'aprovació de moltes de les seves iniciatives. La confiança de Pedro Sánchez en Asens se sembra, doncs, en aquell moment.

La legislatura anterior també permet l'acostament directe amb l'entorn de Yolanda Díaz. Asens manté una relació molt bona amb l'exvicepresident i exlíder de Podem Pablo Iglesias, però la seva marxa no perjudica el pes relatiu que té en el seu grup. Jaume Asens aconsegueix consolidar la seva ascendència gràcies a ser un home de confiança d'Ada Colau que, al seu torn, forma part de l'entorn més directe de Yolanda Díaz.

Com a home de Colau, Asens entra amb bon peu en la relació amb Díaz. La vicepresidenta del Govern i líder de Sumar coincideix amb Sánchez el 24 de juliol: Jaume Asens és la persona que ha de mediar amb Waterloo. Tots dos coneixen perfectament el vincle amb l'exconseller català Toni Comín.

Muntatge fotogràfic amb Jaume Asens fent un miting i Toni Comín en primer pla

Jaume Asens, amic íntim de Toni Comín

“Jaume Asens és un dels meus millors amics des de fa anys, de molt abans que ni ell ni jo ens dediquéssim a la política institucional. Hem passat molts estius junts i, si la vida ens deixa, en passarem molts més”. Són paraules, a Twitter, de Toni Comín, exconseller del govern Puigdemont i actual eurodiputat de JxCat, a més de mà dreta de l'expresident català.

La relació d'estreta amistat entre Asens i Comín és pública i va més enllà de la política. Després de declarar la independència al Parlament el 2017, mig govern català va optar per sortir d'Espanya: entre ells, el llavors conseller Comín. Tal com ell mateix ha explicat, Comín pren la decisió d'anar-se'n a Bèlgica després de consultar-ho amb Asens que, a més, l'acompanya el dia que abandona Catalunya.

És el mateix Asens qui recomana a Comín l'advocat Gonzalo Boye. Una amistat personal, en definitiva, més que demostrada els darrers anys, també amb les freqüents visites d'Asens a Lovaina, la localitat belga on resideix Toni Comín. Cal recordar la crítica de Gabriel Rufián a Asens quan, el 2022, li va etzibar que “no anés tant a Waterloo”; unes paraules que van causar una guerra interna —una més— al si de l'independentisme.

Imatge de la trobada a Brussel·les de Jaume Asens, Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comín tots molt somrients

Asens, la frontissa perfecta entre Moncloa i Waterloo

La posició d'Asens en la negociació Moncloa-Waterloo és, doncs, un encaix pràcticament ideal. La confiança de Sánchez i Díaz, per una banda; i l'amistat amb Comín —mà dreta de Puigdemont a Bèlgica— deixen Jaume Asens com la frontissa imprescindible entre tots dos bàndols. Fa unes setmanes ja va ser al Parlament Europeu, a la trobada entre Yolanda Díaz i Carles Puigdemont a la qual va assistir també Toni Comín.

La negociació per a la investidura, que comportarà l'elaboració d'una llei d'amnistia, sembla extraordinàriament complexa. En aquest context, Asens no s'haurà de valdre tan sols de la seva posició de confiança entre les dues parts.

La seva experiència al món jurídic i parlamentari i la seva capacitat negociadora seran altres de les claus de les properes setmanes. El mateix Asens mostrava cert optimisme, aquesta mateixa setmana, per les darreres declaracions fetes per Puigdemont en referència a la investidura.

Després d'ocupar llocs de primera línia a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés dels Diputats, Asens, ara allunyat dels càrrecs institucionals, cobra un protagonisme inèdit. Durant les properes setmanes sabrem si treu partit de la seva posició privilegiada o si, malgrat una situació idònia entre les dues parts enfrontades, no aconsegueix l'acord. En joc, el Govern… i una amnistia.

➡️ Política

Més notícies: