Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Carles Puigdemont i Jordi Turull veten a Salvador Illa

Creix la desconfiança entre Junts i el PSC

L'independentisme continua imposant els seus vetos a les negociacions per la formació de govern a Espanya. Ja van vetar Meritxell Batet i Miquel Iceta per a la presidència del Congrés. I ara apunten contra Salvador Illa, el líder dels socialistes catalans, en qui Sánchez es recolza per encarrilar l'acord amb ERC i Junts.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Els partits independentistes utilitzen així la seva posició de força per passar velles factures. A Meritxell Batet no li perdonaven que s'oposés a l'amnistia del 2019, i a Miquel Iceta el segueixen veient com el valedor del 155 a Catalunya. Per què ara volen vetar a Illa?

Per a Puigdemont i Turull, Illa no és de fiar

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ho ha explicat molt clarament al seu compte de X. Acusa Salvador Illa d'“enganyar Junts” amb el “pacte de la vergonya a Barcelona” per “impedir que Trias fos alcalde”. “Una forma molt estranya”, afegeix, “de demostrar-nos que són de fiar”.

Carles Puigdemont ha secundat les paraules de Turull, i ha afirmat que Salvador Illa “no serà mai un interlocutor vàlid per generar confiança”. En un missatge a la xarxa social, l'expresident ha fet referència a les paraules de Jordi Pujol sobre “evitar la candidesa”. Per això es reafirma en el veto a Illa.

Els postconvergents no perdonen al secretari general del PSC el pacte amb el PP i els Comuns a l'ajuntament de Barcelona. Junts denuncia una operació des de Madrid per evitar que l'independentisme governés a la capital catalana. Per a ells, Illa va ser clau en tot allò.

Junts no es refia del PSOE ni del PSC

Després de rebre l'encàrrec del rei de formar govern, el primer que va fer Pedro Sánchez va ser cridar a Salvador Illa a Ferraz. Els secretaris generals del PSOE i el PSC van tenir una fructífera trobada. La intenció era escenificar la seva unió per fer front amb garanties la recta final de les negociacions amb ERC i Junts.

El paper del socialista català no és pas fàcil. D'una banda, té la missió d'anar marcant els límits als partits independentistes, i així ho va fer en el debat de política general al Parlament la setmana passada. El PSC va deixar clar que no hi haurà acord fora del marc de la Constitució, i que el referèndum porta automàticament a la repetició electoral.

Però per altra banda, el PSC és indispensable per orientar el PSOE a l'enrevessat escenari polític català. El problema és que Illa és vist per Junts com l'executor del maquiavèl·lic pla per deixar-los sense el govern de Barcelona. I ara adverteixen que el protagonisme comprometria l'acord d'investidura.