Muntatge amb un primer pla de Jordi Pujol amb cara seriosa i un pla mitjà curt de Carles Puigdemont amb cara de preocupació. De fons, una imatge de la façana del Palau de la Generalitat
POLÍTICA

Jordi Pujol reapareix per pressionar Carles Puigdemont

El patriarca convergent dóna la benvinguda al pactisme al líder de Junts

Després de diversos anys donant-se cops al pit i acusar de tous i gairebé traïdors a ERC per negociar amb el PSOE, finalment Junts ha abraçat el pactisme. Més enllà de les gesticulacions habituals, els juntaires s'han sumat al vaixell d'arribar a acords a Madrid i abandonar la via unilateral. És el que té deixar de ser aritmèticament irrellevant al Congrés i poder gratar uns quants diners a canvi d'afavorir el PSOE.

Però per confirmar el retorn dels postconvergents al pujolisme, només faltava el vistiplau del patriarca: Jordi Pujol. L'històric president de la Generalitat ha donat la benvinguda a Junts al pragmatisme. I ho ha fet pressionant Carles Puigdemont i marcant-li les línies a seguir.

En una entrevista a ElNacional, Jordi Pujol ha advertit a l'eurodiputat més famós de Waterloo que, en les negociacions amb Madrid, “no caiguin a la candidesa”. I li ha recomanat que siguin “exigents” i que procurin “que no ens enganyin”. A més, l'expresident ha exigit que mantinguin el llistó alt a les negociacions amb Pedro Sánchez.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, durant la presentació del seu llibre 'L'última conversa', 1 de març de 2023

Segons Pujol, les concessions que els socialistes han de fer no poden ser simplement traspassos de competències. En aquest sentit, s'ha parlat molt de la cessió de la gestió de Rodalies a la Generalitat. Però per al patriarca convergent, això no és suficient. “Ja fa molt de temps que s'hauria d'haver traspassat, amb això no resoldrem els problemes”, ha advertit el que va ser president del Govern durant més de dues dècades.

"El traspàs" de Rodalies "s'ha de fer", afirma Jordi Pujol. Però “com tantes altres coses”, adverteix. Així, eleva les seves exigències, deixant clar que “el problema és més essencial” que no pas simplement la gestió dels trens de Rodalies.

Imatge d´un tren de Rodalies en una estació a Catalunya

Demana el traspàs de competències sobre immigració

Un altre dels punts que Jordi Pujol ha abordat en aquesta entrevista a ElNacional és la immigració. L'exlíder de CiU va repetir una de les seves frases més cèlebres, aquella de “és català qui viu i treballa a Catalunya”. En aquest sentit, creu que els immigrants que han arribat a terres catalanes “s'han acabat integrant i parlant en català”. Això sí, Pujol creu que la Generalitat ha de tenir més competències relacionades amb la immigració. Per demanar, que no quedi.

Logo de TelegramNOVETAT TELEGRAM: ¡Punxa aquí per unir-te a la comunitat de TELEGRAM d'E-Notícies, les notícies de veritat sense censura.

Espanya està en “una situació de crisi”

Jordi Pujol també creu que Espanya es troba en una situació de crisi, al·ludint a la inestabilitat política que es viu actualment. Pel que fa a aquesta qüestió, l'expresident ha reivindicat el paper que van jugar tant CiU com PNB anys enrere, tot recordant que “Catalunya va ser lleial” a Espanya i lamentant que ara aquesta lleialtat ja no sigui recíproca. Com si els partits catalans sí que ho haguessin estat aquests darrers anys.