Plànol general de Guillem de la Vall posant amb tres persones més somrient
POLÍTICA

Izquierda Española aterra a Catalunya

El partit va fer la seva presentació a Barcelona la setmana passada i a E-Notícies hem parlat amb el seu portaveu a Catalunya

El nou partit liderat per Guillermo del Valle ja ha entrat a la lluita política. Dimarts passat es van presentar a Barcelona amb associacions defensores del bilingüisme. E-Notícies ha pogut parlar amb el que serà la cara visible del partit a Catalunya: el catedràtic de filosofia del dret de la UB, Ricardo García Manrique.

Izquierda Española es presenta en societat

Com ja expliquem fa unes setmanes, ha sorgit un nou partit el nom del qual resumeix el seu programa ideològic: Izquierda Española. Els seus promotors reivindiquen una tradició d'esquerres que, segons ell, hauria estat oblidada en benefici d'una esquerra postmoderna. Oblit que hauria portat a desatendre les temàtiques clàssiques de l'esquerra com la igualtat o la classe.

Reivindiquen una idea de la igualtat sota el paraigua de la nació política, cosa que es tradueix en el paper protagonista de l'Estat. Redistribució de la riquesa, intervenció a l'economia, centralisme administratiu, etc. El seu cavall de batalla són els nacionalismes, la defensa dels quals consideren reaccionària i en cap sentit progressista.

La setmana passada es van presentar en societat, concretament, a la societat catalana. En un acte amb associacions que defensen el bilingüisme, van aprofitar per desembarcar a Catalunya i reivindicar-ne les tesis. El seu líder, Guillermo del Valle, va parlar de “garantir l'escolarització en la llengua comuna, l'espanyol, que és la que ens iguala tots els ciutadans”. Així mateix, va criticar durament "l'oligarquia nacionalista" i el seu "projecte reaccionari".

Atesa la naturalesa del seu discurs, Izquierda Española té un aterratge particular en territoris com Catalunya, on la qüestió nacionalista determina l'agenda política. Per això, a E-Notícies hem parlat amb el portaveu i cara visible del partit a Catalunya, Ricardo García Manrique, catedràtic de filosofia del dret a la UB.

Objectiu: el votant progressista i no-nacionalista

La pregunta és immediata: ¿No és Izquierda Española un refregit de Ciutadans? "No, és un projecte completament nou", assenyala García Manrique, que situa la diferència en el terreny ideològic. "Izquierda Española", explica, "se situa de manera rotunda a l'esquerra". El seu partit, continua, “planteja un conjunt de propostes socials i econòmiques que segurament no serien compartides per l'actual Ciutadans”.

Manrique admet que Catalunya és un "cas particular en termes electorals, atès que el programa i les demandes nacionalistes determinen el discurs polític, si bé l'aliança estable del PSOE amb el nacionalisme converteix aquesta particularitat és un problema general per a tots els espanyols".

I és en aquesta nova política d'aliances del PSOE on Izquierda Española creu veure una finestra d'oportunitat electoral. "Fa anys que falta una opció política que per una banda sigui progressista, però que alhora sigui netament no-nacionalista", explica Manrique.

I el PSC? Manrique és rotund: “El PSC és un partit nacionalista”, i afegeix: “i el nacionalisme és una posició política conservadora”. Posa com a exemple l'actitud que va prendre el PSC amb la sentència del 25% d'espanyol a les aules. "Encara que no sigui un partit independentista, el PSC ha assumit bona part dels objectius del nacionalisme”.

Per tot això, conclou, “ni el PSC ni el PSOE no poden satisfer el votant progressista”. Això dibuixa un clar calador electoral: el votant català progressista i no-nacionalista. El partit té com a primera meta les eleccions europees del juny que ve, que li permetran calibrar l'aterratge d'aquest discurs.

➡️ Política

Més notícies: