Primer pla de Ione Belarra amb Irene Montero al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Ione Belarra demana plens poders mentre sacrifica Irene Montero

Les negociacions entre Podem i Sumar, a punt d'arribar a la seva fi

Podemos veu com s'acaba el temps i encara no ha arribat a un acord amb Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz. La formació morada continua la seva lluita amb el partit de la vicepresidenta del Gobierno per arribar (o no) a un acord per concórrer junts a les eleccions generals del proper 23 de juliol.

L'últim gir en les negociacions deixa Podemos en una situació molt delicada. La recent decisió del Tribunal Suprem d'avalar la rebaixa de penes als delinqüents sexuals gràcies a la llei 'Només si és sí' ha condemnat el partit de Ione Belarra. Sumar s'ha vist fort per exigir a la formació fundada per Pablo Iglesias que prescindeix d'Irene Montero.

Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu

Irene Montero és la principal cara visible de Podemos, juntament amb Ione Belarra. Acceptar la petició de Sumar seria obrir un cisma important dins del partit i del projecte. Però renunciar a una coalició amb Sumar també deixaria molt tocades les aspiracions dels dos partits. I tot això, amb la pressió de la militància per arribar a un acord.

Davant d'aquesta delicada situació, Podemos ha fet una petició als seus militants. La direcció del partit morat ha demanat a les seves bases plens poders per negociar aquest acord amb Yolanda Díaz. La militància ha de decidir abans de divendres si accepta la petició dels dirigents del partit. Uns líders que podran prendre una decisió final sense haver de tornar a consultar les seves bases.

El nerviosisme s'està apoderant de l'espai polític situat a l'esquerra del PSOE. Tant Sumar com Podem saben que per separat aconseguiran menys representació i les enquestes ho estan deixant clar. Els de Pablo Iglesias han intentat mantenir-se ferms, però l'últim cop judicial rebut per Irene Moreno els debilita encara més. En qualsevol cas, ja estem a la recta final i aviat sabrem si els de Yolanda Díaz i els de Ione Belarra i Irene Montero van junts o per separat a les eleccions del 23 de juliol.

Mentrestant, la resta de partits situats en el mateix espectre polític, com Esquerra Unida, Compromís o Barcelona en Comú, ja s'han posicionat. Tots donaran suport a Yolanda Díaz, deixant així el partit de Ione Belarra pràcticament en solitari.