Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons
POLÍTICA

La intel·ligència espanyola avisa d'una nova provocació del Marroc

El Ministeri de l'Interior diu que desconeix que el Marroc hagi demanat permís per instal·lar un sistema d'antenes a la frontera

Segons ha pogut saber El Español, el Marroc ha instal·lat un sistema d'escoltes a la zona neutral de la frontera amb Melilla. L'objectiu d'aquests sistemes és intervenir les comunicacions i el Marroc al·lega que es tracta d'un sistema de comunicacions intern. Això s'afegeix a l'enigmàtica submissió que presenta el Gobierno del president Sánchez cap al Marroc.

Captar comunicacions a llarga distància

"Són antenes de dos metres o més que tenen molt abast. El seu objectiu és captar freqüències. Està en terreny espanyol. Es tracta de control o intervenció de comunicacions". Així explicava una font d'intel·ligència a El Español en què consisteix la nova instal·lació del Marroc.

La instal·lació – que permet captar comunicacions molt distants – es desplega en una zona conflictiva de la frontera. Es tracta d'un terreny teòricament neutral que, a tots els efectes, controla el Marroc. La justificació per a la presència de militars marroquins en aquesta zona és controlar la immigració.

El Ministeri Interior diu que desconeix que el Marroc hagi informat o demanat permís per instal·lar aquestes antenes. Però fonts militars de la Comandància Militar de Melilla asseguren que estan al corrent de la maniobra. Per part seva, el Marroc assenyala que es tracta d'un sistema de comunicació d'ús intern.

L'enigma del Sánchez amb el Marroc

Aquesta situació arriba després del gir històric que el Gobierno de Sánchez va fer amb el Marroc. Va començar per l'anunci sorpresa que Espanya canviava la seva postura tradicional i passava a donar suport a la solució marroquina per al Sàhara. El que ha disparat des de llavors les sospites i les incògnites és l'actitud submisa d'Espanya cap al país veí.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez (i), i el rei del Marroc, Mohammad VI (d), se saluden amb motiu del primer viatge oficial de Sánchez d'aquesta legislatura al Marroc, el 21 de febrer del 2024, a Rabat

A més de tota mena de beneficis i concessions, la setmana passada coneixíem el nou èxit del Marroc sobre Espanya. I és que el Gobierno havia decidit ometre a l'espionatge marroquí en el resum de Seguretat Nacional de cada any. Una cosa que va portar la premsa del Marroc a treure pit.

A efectes pràctics, Espanya ha exonerat el Marroc de qualsevol possibilitat d'espionatge amb Pegasus a Pedro Sánchez i moltes altres figures de la vida pública espanyola. Cosa que contrasta amb el que pensa Amnistia Internacional o el que pensava el mateix Sánchez el 2021.

De fet, el Marroc ha apel·lat precisament a l'informe de Seguretat Nacional per denunciar al periodista d'El Confidencial, Ignacio Cembrero. L'Associació de la Premsa de Madrid ha mostrat el seu suport tancat a Cembrero. Han recordat que, el gener del 2023, el Parlament Europeu va denunciar formalment la fustigació del Marroc a Cembrero per la seva tasca periodística. Els únics vots contra aquesta resolució de l'Eurocambra van ser els diputats del Front Nacional de Le Pen i els eurodiputats del PSOE.

➡️ Política

Més notícies: