Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons

POLÍTICA

El Marroc s'apunta un nou gol sobre Pedro Sánchez

El Gobierno omet per tercer any consecutiu la intel·ligència marroquina al seu informe de Seguretat Nacional i la premsa de Rabat en treu pit

El Marroc torna a treure pit després d'aconseguir una altra rectificació de Pedro Sánchez, i ja en van unes quantes. Aquesta vegada, l'opinió pública marroquina presumeix del nou informe anual del Gobierno sobre amenaces i riscos contra la Seguretat Nacional. Per tercer any consecutiu, la intel·ligència espanyola s'oblida del Marroc i de les escoltes amb Pegasus, cosa que des del país africà es veu com una victòria.

Ho recull el diari El Español, que assenyala que els principals mitjans de comunicació oficialistes ataquen el PP i Vox. Segons la premsa alineada amb Mohammed VI, l'informe espanyol constata que la ministra Arancha González Laya va mentir. "Les conclusions d'aquest informe acaben inequívocament amb totes les sospites i acusacions que s'havien abocat contra el Marroc en relació amb unes suposades activitats d'espionatge dirigides contra el president del Gobierno espanyol, Pedro Sánchez, així com contra altres alts càrrecs del Gobierno utilitzant el programa informàtic Pegasus", afirma l'agència nacional de notícies del Marroc.

Cal recordar que Pedro Sánchez va destituir González Laya en plena crisi amb el Marroc. Per a molts espanyols, Sánchez es va rendir al país veí, encara més quan va enviar una carta al seu rei Mohammed VI, considerant la proposta marroquina d'autonomia del Sàhara Occidental —presentada el 2007— com “la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució d'aquest diferèndum”. En aquell moment, Espanya canviava la seva postura històrica, enfadava Algèria i mostrava la seva feblesa.

Muntatge de Pedro Sánchez i Feijóo a Moncloa

L'explicació que van donar mitjans com El Debate -que va investigar el cas- és que Pedro Sánchez havia estat espiat al telèfon personal pel Marroc, que va adquirir fins a 15.000 documents privats del president del Gobierno. "És un gir molt preocupant i donat d'una manera absolutament fora de tots els costums diplomàtics a l'ús. És a dir, no ha estat informat el principal partit de l'oposició, no hi ha hagut cap debat al Parlament", afirmava Ignacio Camuñas, ministre de Suárez a El Debate, sobre el canvi de parer sobre el Sáhra.

Nova concessió de Pedro Sánchez al Marroc

L'última vegada que Espanya va afegir la ingerència marroquina al seu informe de Seguretat Nacional va ser el 2020, quan va esclatar la crisi amb Rabat. Des de llavors, viatges exprés de Pedro Sánchez, gir en la seva política amb el Marroc i concessions. I, és clar, la premsa de Rabat treu pit i assegura que el Gobierno ha "exonerat el Marroc de tota acusació d'espionatge i ingerència en els assumptes interns d'Espanya".

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez (i), i el rei del Marroc, Mohammad VI (d), se saluden amb motiu del primer viatge oficial de Sánchez d'aquesta legislatura al Marroc, el 21 de febrer del 2024, a Rabat

Segons els mitjans del Marroc, aquesta tesi que assenyalava el país africà com l'autor de l'espionatge a Pedro Sánchez, Grande-Marlaska i Margarita Robles, va ser alimentada pel PP i Vox.

Cal recordar que el 2021 Pedro Sánchez va assenyalar directament el Marroc i va parlar d'"atac inacceptable". Segons El Español, fins i tot Amnistia Internacional afirma encara avui dia que el Marroc va utilitzar Pegasus per investigar polítics i periodistes.

➡️ Política

Més notícies: