Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament
POLÍTICA

La inseguretat als carrers ja influeix en la política catalana

El gir de Junts respecte a la delinqüència reincident evidencia una nova etapa en què es normalitza parlar sobre qüestions que fins ara eren tabú


Després de mesos i fins i tot anys volent tapar el problema –ja sigui pel procés o per això que diuen de “fer el joc a l'extrema dreta”–, la inseguretat als carrers de Catalunya ja forma part de l'agenda política catalana. La insostenible situació que es viu al Maresme, on un grup d'onze delinqüents reincidents acumula més de 260 detencions, ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Junts ja ha pujat al carro de la mà dura contra els malfactors que han fet de la delinqüència el seu estil de vida. Ho ha fet admetent que presentaran propostes per endurir el Codi Penal i demanar expulsions a aquells que acumulin diversos delictes i siguin estrangers. El partit de Carles Puigdemont ha apostat per posar aquest debat damunt la taula, unint-se així a altres formacions com Vox o Aliança Catalana, que ja fa temps que exigeixen abordar aquesta qüestió.

Tot i que a nivell català encara no s'ha pronunciat, també hi ha sectors del PSC que aposten pel mateix. El seu valedor més destacat és Albert Batlle, regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, que ja fa temps que denuncia que l'actual Codi Penal és insuficient per lluitar contra segons quin tipus de delictes. També Salvador Illa, a la sessió sobre seguretat que es va fer al Parlament fa unes setmanes, criticava el bonisme imperant del Govern a l'hora de tractar aquesta qüestió.

A l'altra banda tenim a l'esquerra woke, formada per ERC, Comuns i la CUP, que segueixen acusant d'extrema dreta tothom qui intenti abordar aquest problema que, cada cop afecta més catalans. Representants d'aquestes tres formacions no han trigat a assenyalar i criminalitzar el gir fet per Junts. A més, fa uns dies, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, relativitzava l'augment documentat dels fets delictius a Catalunya i acusava de fer-li el joc a l'extrema dreta de qualsevol que parlés del tema.

Independent de les ganes que tinguin els uns o els altres d'afrontar aquest debat, sembla evident que, el que era un tema tabú fins fa no gaire, es pot convertir en un dels eixos centrals de la política catalana en els pròxims mesos. Curiosament, quan serà el darrer any abans de la convocatòria de noves eleccions al Parlament. Per tant, no seria estrany que la inseguretat als carrers acabi sent una de les qüestions destacades de la propera campanya electoral a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: