Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra d'esquena amb un cotxe patrulla
POLÍTICA

El govern admet que la delinqüència s'ha disparat a Catalunya

A Barcelona i Manresa, les denúncies creixen en percentatges gairebé idèntics: un 15% i un 14,1%

Els recents disturbis viscuts a la Catalunya Central i la manifestació que es va celebrar a Manresa han reactivat una inquietud que mai no se'n va anar: la que deriva de la inseguretat. Quelcom, sens dubte, passa al Catalunya. I no és bona.

A més a més, les xifres oficials ho confirmen. Els homicidis i els assassinats van créixer un 50% a Catalunya i les violacions, un 29,6% el primer semestre. El global de delictes, en concret, ho va fer un 8%.

És, exactament, un 27,5% més del que va créixer a Espanya. En el conjunt de les 17 comunitats autònomes, la quantitat de denúncies registrades durant el primer semestre del 2023 va superar en un 5,8% la xifra registrada en idèntic període del 2022. A Manresa el volum de denúncies també creix. I ho fa en un percentatge gairebé semblant al de Barcelona.

La criminalitat es dispara

Ho reconeix fins i tot el Ministeri de l'Interior: els homicidis i assassinats consumats són els delictes que més creixen. Els 25 casos del primer semestre del 2022 es converteixen el 2023 en 36.

Les violacions (agressions sexuals amb penetració) passen de les 587 dels sis primers mesos del 2022 a les 761 del mateix període del 2023. La resta de delictes contra la llibertat sexual creixen en un 14,8% i els intents d'homicidi i assassinat , en un 21,2%. Passen de 104 a 126.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Ciberdelictes i robatoris

L'evolució de casos d'aquest tipus d'il·lícits denunciats és dispar: els ciberdelictes creixen un 14,2% i, dins d'ells, les estafes informàtiques ho fan en un 15,7%. Els robatoris amb força als domicilis, per contra, baixen en un 1,4%.

I a Barcelona?

La criminalitat a Barcelona, cap i casal de Catalunya, es va disparar un 15% durant els sis primers mesos de l'any. A més, només baixen dues categories de delicte: les lesions –un 6% menys– i els ciberdelictes que no són estafes, que es redueixen en un 28%.

Què vol dir tot això? Doncs que creixen delictes com les violacions, els homicidis, els robatoris i furts. Les xifres del Ministeri de l'Interior ho reconfirmen. Només a Barcelona, els 78.228 delictes del primer semestre del 2022 es van convertir en 89.792 els sis primers mesos d'aquest any.

Logo de TelegramNOVETAT TELEGRAM: ¡Punxa aquí per unir-te a la comunitat de TELEGRAM d'E-Notícies, les notícies de veritat sense censura.

Quin és el fet més preocupant? En concret, ens diu que l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Interior repeteixen a cada Junta Local de Seguretat que les denúncies “s'estabilitzen o tendeixen a la baixa”.

I a altres ciutats?

Trobem dades cridaneres. Mentre que a Badalona les denúncies es redueixen un 1,4%, a l'Hospitalet creixen un 13,6%. A Lleida baixen un 14%, a Girona creixen un 1,7% i a Tarragona creixen el 17,6%, però els delictes sexuals minven un 46%.

A Manresa, segons el Ministeri de l'Interior, els delictes van créixer el 14,1% durant el primer semestre. A Molins de Rei, on també s'han registrat seriosos disturbis, es van disparar un 13,4%.

Muntatge fotogràfic entre una imatge d'agents dels Mossos d'Esquadra i un lladre

Hi ha una altra dada important: les baralles multitudinàries registrades a Manresa durant el primer semestre d'aquest any van ser 38. Exactament un 90% més que durant el primer semestre del 2022. I a l'esquerra li molesten les manifestacions.