Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès amb cara seriosa i de fonde una cua d'immigrants il·legals arribats a les Canàries
POLÍTICA

Pere Aragonès vol acollir encara més refugiats

El president participa en un fòrum sobre refugiats a Ginebra

En ple debat migratori a Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, obre les fronteres a més refugiats. Així ho defensa avui mateix davant de l'ACNUR (Agència de les Nacions Unides per als Refugiats). El President participa al Fòrum Mundial sobre els Refugiats de Ginebra.

La seva postura és defensar el compromís de Catalunya amb els refugiats. D'una banda, amb els 11 milions d'euros que aquest any el Govern destina a programes de col·laboració amb l'ONU. I, en segon lloc, amb la voluntat expressa d'acollir refugiat i participar en la presa de decisions en aquesta matèria.

El president posa l'accent en el milió d'euros destinat per als refugiats a Palestina. Aragonès ha demanat la fi de les hostilitats a Gaza, i ha qualificat l'ofensiva israeliana de “barbàrie humanitària”. Segons ha declarat, “no és una resposta acceptable”, i ha perdut “un alto el foc immediat”.

'Una obligació moral'

Pere Aragonès ha publicitat a les xarxes socials la seva presència a la cimera de Ginebra. La valoració és que “l'acollida de refugiats és una obligació moral i humanitària de governs com el de Catalunya”. Per això ha expressat la voluntat de passar a primera línia de la presa de decisions i guanyar protagonisme.

Arribada de la pastera al moll de La Restinga, a 21 d'octubre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries (Espanya)

Però, a més, ha tret pit pel reconeixement de l'ONU de les “nostres polítiques d'acollida, igualtat i feminisme”. Aragonès ha dit que Catalunya ha de contribuir als “reptes globals” amb presència pròpia a les institucions internacionals. Per exemple a la Cimera Climàtica o en la qüestió dels refugiats.

Les afirmacions de Pere Aragonès contrasten amb la crisi migratòria a diversos municipis de Catalunya. Concretament al Maresme, on els alcaldes de Junts per Catalunya han donat suport a l'alcalde de Calella, Marc Buch. Aquest ha demanat expulsar els immigrants irregulars amb delictes reincidents.

Problemes migratoris a Catalunya

Va ser el Govern qui va derivar pobles de la costa com Calella i Malgrat 600 immigrants irregulars, del contingent que el govern espanyol va derivar de les Canàries a Catalunya. Els alcaldes i els veïns es queixen de problemes d'incivisme. Afirmen que els cossos i les forces de seguretat estan desbordats.

Això ha obert el debat sobre els límits de l'acolliment de refugiats a Catalunya. L'auge de forces com Aliança Catalana o el cisma a Junts demostra que cada cop hi ha més afartament amb aquesta qüestió. Sembla que la distància entre el Govern i els ciutadans augmenta cada dia.

➡️ Política

Més notícies: