Els Comuns es preocupen ara pel Circuit de Montmeló després de menystenir-lo
Després de fer de la Fórmula 1 el seu blanc, els Comuns es preocupen ara per un impacte econòmic negatiu de la marxa del circuit
Als Comuns els ha entrat la pressa amb Montmeló: ara sí que es preocupen per l'impacte econòmic de l'esdeveniment esportiu. Perquè a ningú se li escapa que, al seu dia, Colau va menysprear aquest esdeveniment a Catalunya. De fet, el pla d'una 'retirada progressiva' de la F1 s'ha fet realitat.
'La prioritat són beques menjador o destinar quatre milions a la F1?'
Al seu dia - no fa ni deu anys - els Comuns carregaven contra la Fórmula 1. L'exalcaldessa Ada Colau parlava que la prioritat de Barcelona eren 'els drets fonamentals i la democràcia'. Així mateix, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va deixar clar que 'la Fórmula 1 no és una prioritat'.
Per la seva banda, la Generalitat sí que ha procurat retenir l'esdeveniment, sabent que el retorn econòmic era més gran que la despesa. Però no ha estat suficient perquè la F1 no se'n vagi a Madrid. Catalunya deixarà de ser un lloc de referència per al motor: una cosa que ara preocupa els Comuns.
De preguntar si la prioritat eren les beques menjador o patrocinar la F1, els Comuns han passat a demanar que es 'vetlli' pels llocs de treball afectats. La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, està preocupada per la pèrdua de 'capacitat econòmica' de Montmeló. "El més important és que no es perdi la dinamització econòmica dels vallesos", ha dit.
Pèrdua de pes econòmic de Catalunya
A partir del 2026, doncs, el Gran Premi es traslladarà a Madrid. Com en el cas de Mònaco o d'altres, el circuit a Madrid serà urbà. Les reserves que té l'empresa promotora de l'esdeveniment amb què Espanya tingui dues carreres fa impossible que Barcelona renovi el contracte el 2026.
Aquesta ha estat una operació feta a poc a poc des de Madrid, que no tenia una carrera de F1 després de 40 anys. D'aquesta manera, Catalunya suma una mica més a la llista de pèrdues de què es beneficia Madrid. Des d'algunes grans empreses fins a esdeveniments esportius de primer nivell com aquest.
Així mateix, Madrid ja és la Comunitat Autònoma que concentra més inversió estrangera, amb un 60%. Per part seva, la inversió forana a Catalunya ha baixat gairebé un 55% durant el primer semestre de l'any. Aquesta caiguda és un 29% més gran que a la resta de l'Estat i la pitjor xifra de Catalunya des del 2014.
Més notícies: