El candidat del Front Nacional de Catalunya votant a les eleccions amb el polze enlairat

POLÍTICA

Els 'VOX indepes' avancen a la Catalunya profunda: tots els resultats

El FNC obté la seva primera tinença d'alcaldia i Sílvia Orriols guanya a Ripoll

Les eleccions municipals de diumenge passat a Catalunya tenen un munt de lectures. Tantes com partits es van presentar en els més de 900 municipis catalans. S'ha parlat molt de l'enfonsament d'ERC, de la victòria indiscutible del PSC, de l'ascens de PP i VOX o del resultat de Trias.

Hi ha, però, una altra notícia: l'auge dels partits independentistes amb un discurs clar sobre immigració i seguretat. Aquests “indepes de VOX”, amb un caràcter molt marcat, són sobretot dues formacions que tenen molt en comú. Es tracta del Front Nacional de Catalunya i l'Aliança Catalana.

Primer pla de la candidata de Ripoll Sílvia Orriols del partit Aliança Catalana

Aliança Catalana guanya a Ripoll

El nom de Sílvia Orriols segur que els sona familiar. Va ser candidata del Front Nacional de Catalunya el 2019 a Ripoll i va aconseguir obtenir representació. Va trencar però amb el FNC a mig mandat, segons diuen perquè li van dir que “parlés més d'independència i menys d'immigració”. Orriols ho va ignorar i va decidir muntar el seu propi partit: Aliança Catalana.

No és que AC no sigui un partit independentista. En el seu ideari figura roclamar la independència unilateralment, però culpa la immigració de la retrocés del català, de la disminució del poder adquisitiu i de la delinqüència.

Amb aquest discurs i en una ciutat com Ripoll marcada pels atemptats del 17A, ha tret 6 regidors, a només tres de la majoria absoluta. La seva principal proposta electoral: tancar la mesquita de Ripoll si obtenien l'alcaldia.

Sílvia Orriols encara no sap si serà alcaldessa. Un pacte entre PSC, Junts, ERC i alguns partits independents podria deixar-la a l'oposició.

Aliança Catalana també ha obtingut representació en dos municipis més: Manlleu i la Ribera d'Ondara, amb un regidor a cadascun.

El Front Nacional guanya a l'Alt Camp

L'altre partit independentista català que parla sense problemes sobre immigració és el Front Nacional de Catalunya. Es va presentar en diversos ajuntaments i ha aconseguit 6 regidors. Quatre d'ells a La Masó, un poble de l'Alt Camp, a Valls. El seu alcalde serà Albert Camps, que va formar part de la llista de Junts fa quatre anys i que ara les ha guanyat a les eleccions.

El FNC també té dos regidors a Manresa, on VOX també ha obtingut representació. A la capital del Bages, el Front ha aconseguit més de 1.600 vots, el 6,48% del total.

Anglada a VIC

Josep Anglada no és un activista independentista. El seu nou partit SOM Identitaris defensa la unitat d'Espanya, però és una formació purament catalana. Es va presentar a Vic amb la promesa d'acabar amb els empadronaments fraudulents, per exemple.

Després de passar per Plataforma per Catalunya, Anglada va formar SOMI i ha tornat al ple de l'Ajuntament de Vic amb 2 regidors. La seva candidatura ha deixat fora del consistori el PP i VOX.