Muntatge de Carles Puigdemont i una falla de València
POLÍTICA

Després de la xerigola, els indepes s'enfaden ara amb una falla de València

La imatge mostra Carles Puigdemont i Pedro Sánchez en una escena de contingut sexual explícit


L'independentisme torna a esclatar per una paròdia, aquesta vegada per una reproducció dels dirigents processistes en una falla de València. És la segona polèmica en pocs dies, després que una grinyola del Carnaval de Cadis causés indignació a Catalunya. Els protagonistes tornen a ser Puigdemont i Pedro Sánchez.

Les falles són reproduccions de personatges o escenes amb caràcter satíric, generalment sobre temes d'actualitat. El pacte PSOE-JxCat i la llei d¿amnistia ha estat el tema polític de l¿any. Així que calia esperar que algun dels ninots tingués com a protagonistes els artífexs de l'acord.

El ninotaire Toni Fornes ha representat Carles Puigdemont i Pedro Sánchez en posició de sodomització. L'escena, d'explícit contingut sexual, mostra l'expresident nu dret darrere d'un Pedro Sánchez oferint-ne el darrere. Una estelada amaga les parts íntimes de tots dos, sobre un pedestal on posa “amnistia”.

La falla que indigna a Catalunya

La representació mostra Carles Puigdemont amb cara d'èxtasi i Pedro Sánchez amb rostre d'alleujament. A la imatge apareixen també Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, amb cossos de gavina i de gos. Un altre detall, sobre el pedestal hi ha diversos condons usats amb les sigles dels socis de Pedro Sánchez.

Una talla sens dubte provocadora, que per a uns és “la millor falla de València” i per a uns altres una “obscenitat”. A la premsa catalana el descriuen com “un ninot obscè” i una “metàfora tan poc subtil com alhora contundent”. A més, recorden que aquesta no és la primera polèmica que persegueix l'autor de la falla.

Toni Fornes fa anys que fa falles per a la tradicional festa valenciana, i el 2008 es va veure embolicat en la polèmica. El ninotaire va representar tres monges mirant un consolador, però l'organització el va obligar a substituir el vibrador per un ciri. Ara, la premsa processista recorda que “la junta organitzadora va canviar les regles i va establir que les obres no poden ser indecoroses”.

Puigdemont, protagonista una altra vegada

Puigdemont i Sánchez també van ser els protagonistes d'una polèmica grinyola al Carnaval de Cadis. La comparsa d'Antonio Martínez Ares va oferir una peça humorística en català, amb un missatge més que clar: “Pedro Sánchez s'ha cagat i és un dels nostres, tindrem amnistia, referèndum i autodeterminació”.

La crítica de Antonio Martínez Ares a Cataluña y la Ley de Amnistía de Pedro Sánchez

La grinyola acabava amb un missatge contundent, “no volen ser espanyols, que ja s'obri el corral i que se'n vagin”. El pasdoble de la discòrdia no va agradar res a l'esfera indepe, que el van titllar de “surrealista, desnortat i pintoresc”. La situació es repeteix ara amb la falla de València, que promet fer parlar molt.

➡️ Política

Més notícies: