Agricultors manifestant-se a la porta d'Alcalá

POLÍTICA

Indepes critiquen els agricultors catalans per manifestar-se a Madrid

La presència catalana a la capital espanyola desmunta els arguments principals de l'independentisme


El camp espanyol ha pres la capital aquest dimecres en una nova demostració de força contra el sistema. Centenars de tractors arribats des de moltes parts d'Espanya han recorregut els carrers de Madrid cap al Ministeri d'Agricultura. A la protesta s'hi han sumat els agricultors catalans, convocats per la Unió de Pagesos.

Tot i que les reivindicacions del camp són transversals i globals, l'independentisme hi veu un nou motiu per generar divisió. L'assistència dels agricultors catalans a la capital madrilenya ha estat motiu de controvèrsia a les xarxes socials. Creuen que les reivindicacions dels treballadors del camp perden legitimitat en envoltar-se de banderes espanyoles.

La presència dels agricultors catalans a la protesta de Madrid desmunta la principal tesi de l'independentisme, segons el qual la pagesia catalana no té res a veure amb els pagesos espanyols. Fins i tot van arribar a plantejar les mobilitzacions del camp com un possible esperó per revifar el moviment independentista. D'aquí ve la indignació dels indepes, al veure els agricultors catalans manifestant-se a Madrid.

Crítiques als agricultors catalans

Unió de Pagesos, sindicat majoritari del camp català, va fer una crida a unir-se a les marxes rurals de Madrid. “Us admirem pel vostre treball dur i sacrificat, us compadim per l'explotació a què esteu sotmesos, us volem perquè sempre heu estat l'essència del poble català. Però si aneu del braç amb les banderes espanyoles, allà vosaltres, no ens molesteu”, és un dels comentaris dirigits als agricultors catalans per manifestar-se a la capital espanyola.

“Em pot manifestar per les causes més nobles”, diu un altre, “però si em trobo envoltat de banderes espanyoles o franceses em torno a casa”. Algú li replica que és “perquè poses el teu nacionalisme per sobre de les causes més nobles, cosa que si ho penses, diu molt de tu”. La realitat és que en qüestió de dies molts catalans han deixat de donar suport a les reivindicacions del camp per una qüestió de banderes.

Un presentador de TV3 va ser increpat al crit de “ves-te'n a Catalunya, fora d'aquí, Espanya dels espanyols i Catalunya dels catalans”. Això va ser aprofitat per un usuari de Twitter per dir que “aquesta senyora té raó, els catalans no hem d'estar a Espanya. El que potser no sàpiga és que els independentistes catalans no es volen anar d'Espanya ni amb aigua calenta”.

Fenomen global

Les protestes del camp no tenen res a veure amb la identitat nacional, per més que alguns s'entestin. Mig miler d'agricultors catalans es van manifestar ahir a Madrid perquè les reivindicacions depenen del Ministeri d'Agricultura. En aquest sentit, la conselleria catalana té un abast més limitat.

Però és que a més les protestes camperoles s'han succeït a tots els països de la Unió, i fins i tot a altres parts del món. Es tracta d'un fenomen global que afecta de la mateixa manera un agricultor català que un espanyol, un francès, un holandès o un alemany. Per això els pagesos catalans es manifesten allà on creuen que pot tenir més sentit per aconseguir les seves reivindicacions.

➡️ Política

Més notícies: