L'independentisme es queda petit: neix Nexe Nacional
Tot apunta que el nou grup està vinculat a la CUP: 'nacionalisme català des de l'esquerra'
Baixen molt revoltes les aigües a Catalunya. Com ja s'ha dit, la fi de la majoria indepe - la fi de la dècada processista - no és només una qüestió política. De fet, el que és veritablement important és el canvi de paradigma que s'ha instal·lat a Catalunya.
Ara com ara, tot és confusió i reajustament de peces. La CUP diu que s'ha renovat, el mateix Junts, properament ho farà ERC i l'ANC coqueteja amb un independentisme més combatiu. Mentrestant, l'esquerra sobiranista busca el seu destí i el PSC s'instal·la en una legislatura que estarà marcada per uns temps molt llargs.
Com calia esperar, aquesta nova situació ha motivat (per força) un cert aire de reflexió dins del nacionalisme català. Entre d'altres, això sol implicar l'aparició de nous actors polítics, que s'erigeixen en guardians renovats de les essències. I ara mateix, en aquests moments, assistim al naixement de Nexe Nacional.
Tot apunta a la CUP
“El país viu un període d’emergència nacional. Arreu dels Països Catalans, la supervivència del nostre poble es troba en situació d’amenaça existencial. Ens enfrontem al procés d’imposició i substitució lingüística que promouen els estats espanyol i francès, el progressiu afebliment i dilució de la identitat catalana i la progressiva erosió dels vincles intracomunitaris que la defineixen i l’han dotat de resiliència durant els darrers segles”.
Amb aquestes paraules es presenta Nexe Nacional, una mena d'ens independentista a cavall entre la reflexió i el lobby polític. "Un espai de rearmament ideològic, de pensament i de debat, lliure d'interessos i lògiques partidistes i electorals", diuen els fundadors. Així mateix, aquest grup diu que té l'objectiu de rearmar el nacionalisme català des de l'esquerra.
Segons els termes que usen (feminisme, tradició republicana, qüestió ecològica, etc.), no s'aprecia la diferència que hi pugui haver amb, per exemple, ERC o la CUP. En aquest sentit, hi ha crides a recuperar “un nacionalisme català d'autodefensa”, que és una cosa que, amb altres paraules, ha demanat la CUP. De fet, el to i les expressions del manifest coincideixen amb l'habitual complexitat verbal que caracteritza la CUP.
Un cop d'ull al perfil de Nexe Nacional a les xarxes socials revela que diversos usuaris afins de la CUP han amplificat les primeres publicacions d'aquest grup. De moment, caldrà esperar per confirmar si és la CUP la que hi ha darrere aquest nou ens. Si és així, assistim a una nova modulació de la tradicional lluita partidista del processisme.
Més notícies: