Muntatge de Rufián i Oriol Junqueras
POLÍTICA

Gabriel Rufián passa d'Oriol Junqueras i del català

Teresa Jordà ha sortit en defensa de Gabriel Rufián per no seguir les directrius del partit


Si alguna cosa té Gabriel Rufián és que sempre és al focus de les crítiques. I aquesta vegada ha estat criticat per persones afins al seu partit.

Ahir, en la intervenció al Congrés dels Diputats, el portaveu d'ERC va optar per parlar en castellà, malgrat les directrius del partit. Aquest gest, a priori natural, no va agradar a alguns membres de Junts.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern, al Congrés dels Diputats

I és que cal recordar que poder utilitzar les llengües cooficials al Congrés dels Diputats va ser una de les condicions que van posar els independentistes per votar a favor de Francina Armengol com a presidenta de la cambra baixa.

Després de ser aprovada aquesta concessió, la direcció d'Esquerra Republicana va imposar una directriu als seus diputats al Congrés i al Senat: parlar únicament en català a l'hemicicle.

Així doncs, amb el discurs ahir, Gabriel Rufián no va fer cas a les directrius dels dirigents del seu partit i va fer el seu discurs en castellà.

Teresa Jordà defensa Gabriel Rufián

Per més que Rufián decideixi no complir les directives del seu propi partit, la veritat és que alguns dirigents han decidit donar-li suport. Aquest és el cas de Teresa Jordà.

Fotografia de la diputada d'ERC Teresa Jordà en una intervenció al congrés dels diputats

La número 2 del partit en una entrevista al programa No ho sé de RAC1, va justificar el discurs de Gabriel Rufián. La republicana va confirmar l'existència de la directriu de parlar en català, però entenia que Rufián s'havia pres una llicència.

Segons Jordà, Gabriel Rufián havia parlat en castellà amb la intenció de dirigir-se a tota aquella gent que, a Catalunya, havia votat partits espanyols.

Tot i això, altres com l'expresident de la Generalitat Quim Torra han criticat durament Rufián.

“Si els diputats catalans no parlen en català al Congrés, el missatge que es transmet és que és una llengua accessòria, prescindible i inútil. Així no es prestigia el català, ni s'ajuda a la seva normalització”, apuntava Torra a les xarxes socials.

Gabriel Rufián es justifica

Aquest matí, a El Matí de Catalunya Ràdio, Gabriel Rufían s'ha defensat davant les crítiques que ha rebut per fer servir el castellà en el seu discurs.

Rufián ha volgut puntualitzar abans els micròfons del programa de Ricard Ustrell, que no va fer el discurs íntegrament en castellà. Tot i que per a ell, va ser un 50/50, Ustrell li ha donat la dada concreta. I és que el portaveu d'ERC va parlar 20 minuts en castellà i 5 en català.

“Cal fer independentisme en castellà, cal fer independentisme en català i en moltes altres llengües, perquè el nostre país és molt divers”, assegurava Rufián.

A més, ha recalcat que, per ell, el català és una llengua molt estimada.

➡️ Política

Més notícies: