Policia deté una persona
POLÍTICA

Katalin, la immigrant que viu a Catalunya i que defensa expulsar els reincidents

La sensació d'inseguretat i la immigració irregular esdevenen el primer debat polític a Catalunya

El debat migratori és, en realitat, el debat sobre la immigració il·legal. I de vegades, hi ha immigrants que són crítics precisament amb la immigració il·legal. Això, per exemple, és el que ha passat amb un usuari en xarxes a propòsit de la inseguretat a Catalunya

'Un permís de residència és un contracte'

El discurs oficialista qüestiona gairebé qualsevol vincle entre inseguretat i immigració. De fet, a qui relacioni els dos fenòmens se l'acusa amb velocitat 'd'extrema dreta' i/o 'feixisme'.

La realitat del carrer, en canvi, és diferent. Primer, s'adverteix una inseguretat més gran i, segon, una vinculació amb població immigrant irregular. És el cas de la localitat de Calella, que ha destapat el debat sobre la immigració a Catalunya.

L'alcalde Buch va trencar el discurs oficial i el seu partit, Junts, ha decidit recolzar-lo. Per la seva banda, ERC no vincula immigració irregular i crims i no baixa del vaixell de l'extrema dreta. Cosa que li retreuen en xarxes tant els usuaris com alguna figura política.

Això ha conduït a un apogeu de l'independentisme identitari, que al final és una forma de nacionalisme. Les autoritats ho responen dient que no hi ha cap problema d'inseguretat. Però els ciutadans tenen una altra impressió, com ara l'usuari de X, Katalin, que sent immigrant denuncia aquesta situació:

El tema estrella: la immigració il·legal

La postura d'una gran part de la ciutadania és com la d'aquest usuari: no es pot venir i no complir les regles. Per això, el govern tindria el deure de fer complir la llei i deportar si fos el cas els criminals. En aquest sentit, l'alcalde Buch ha estat molt clar: tothom pugui viure i treballar aquí si compleix la llei.

Això representa el nou paradigma polític que s'instal·larà a Catalunya. El debat migratori serà protagonista i les polèmiques també. La inseguretat és un dels assumptes més sensibles per al ciutadà corrent i és difícil driblar-lo apel·lant constantment a l'extrema dreta.

I la veritat és que aquest és un tema que posen a taula partits de diferents orientacions. Des d'opcions conservadores com Aliança Catalana fins a altres d'esquerra com a Frente Obrero. Es prometen canvis electorals importants i imprevisibles.

➡️ Política

Més notícies: