Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós
POLÍTICA

La guerra que no cessa: PP i Vox s'allunyen en plena crisi del PSOE

L'esclat de diverses crisis en governs regionals i municipals destapa els recels entre les dues formacions

L'escàndol de corrupció que afecta les instàncies més altes del PSOE deixa el Govern de Pedro Sánchez penjant d'un fil. Els socialistes s'han afanyat a tancar un acord amb ERC i Junts per aprovar l'amnistia, lligar els pressupostos i donar estabilitat a la legislatura. La pregunta que es fan molts espanyols és què fa l'oposició davant el pitjor moment de Pedro Sánchez des que va arribar a la Moncloa el 2018?

Vox i el PP han unit forces en la denúncia de l'acord sobre la llei d'amnistia, però la guerra per l'hegemonia de la dreta continua més viva que mai. En els darrers dies han esclatat diverses crisis als governs regionals i municipals on governen junts. El PP reconeix obertament que la governança amb Vox “no és fàcil”, mentre que els d'Abascal no cessen en el seu afany d'assenyalar-los com “la dreta covard”.

Muntatge amb un pla mitjà curt de Santiago Abascal amb cara seriosa i un altre d'Alberto Nuñez Feijóo somrient

Ahir mateix, Vox va instar el PP de Feijóo a “deixar de reunir-se amb el PSOE” i no tramitar la llei al Senat. Els de Santiago Abascal han intensificat aquests últims dies les crítiques per evitar que el PP segueixi disparat a les enquestes. Per la seva banda, els de Feijóo aposten per frenar l'amnistia als tribunals mentre veuen créixer les seves aspiracions a les enquestes i comencen a veure Vox com un problema del qual s'han de lliurar.

Puja la tensió entre PP i Vox

Aquesta setmana s'ha conegut l'acord entre Vox i el PSOE per apartar l'alcalde del PP a Arganda del Rey (Madrid). Al municipi murcià de Cieza, la coalició de dretes ha saltat pels aires en retirar l'alcalde del PP les competències dels tres regidors de Vox. A València augmenta la tensió entre els dos partits de govern per eliminar polítiques actives d'ocupació dirigides a les dones.

Els dos partits tampoc no s'han posat d'acord sobre la comissió d'investigació pel 'cas Koldo' al parlament de les Illes Balears. A l'ajuntament d'Osca, Vox s'ha alineat amb el PSOE en diverses mocions i el PP adverteix que la governança amb ells és “molt difícil”. A Andalusia, Vox ha pujat el to acusant el PP de fomentar les polítiques que enfonsen el sector agrari.

Les crisis obertes a diversos municipis i comunitats reflecteixen el recel que encara existeix entre els dos partits. A Vox temen estar fent de crossa perquè els populars ampliïn el seu poder territorial mentre preparen el salt a la Moncloa. Al PP, que fins ara no veien més alternativa que anar amb Vox, comencen a veure els d'Abascal com un destorb i estudien noves alternatives per formar una majoria.

Apropament a Junts i al PNB

La veritat és que les últimes crisis internes han desgastat Vox, i el partit d'Abascal s'està desinflant a les enquestes. Tot al contrari que Feijóo, que aconsegueix capitalitzar la indignació contra l'amnistia i el Govern de Pedro Sánchez. Els darrers baròmetres assenyalaven fins a 163 diputats per al PP, que ja es comença a plantejar altres opcions per arribar als 176 de la majoria absoluta.

El PP podria explorar acords amb Junts i el PNB recolzat per altres formacions com ara Coalició Canària o UPN. El PNB veu el PSOE com a culpable de l'ascens d'EH Bildu que ja acaricia el sorpasso al govern al País Basc. A més, un sector important de l'empresariat basc fa temps que pressiona perquè el PNB basculi cap al PP de Feijóo.

Això de Junts seria més complicat, perquè l'amnistia lliga els destins de Puigdemont i de Pedro Sánchez, i perquè l'acostament causaria recels a l'electorat de dretes. Però si Sánchez s'acaba caient, a Junts podrien començar a plantejar-se un suport extern perquè el PP governés sense Vox. Així, PNB i Junts podrien accelerar el gir a la dreta sobretot en qüestions econòmiques i de seguretat.

➡️ Política

Més notícies: