Muntatge amb un pla mig curt d'Oriol Junqueras alçant el braç una foto de Francesc Macià de fons
POLÍTICA

El Govern d'ERC renega de Francesc Macià

Rebutgen incloure la casa de Vallmanya al patrimoni nacional

El govern en minoria d'ERC a Catalunya sembla obstinat a guanyar-se més enemics cada dia. El seu darrer gest ha causat indignació fins i tot entre els seus. El Govern de Pere Aragonès ha rebutjat considerar la casa de Francesc Macià com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

El Departament de Cultura de la Generalitat tomba així la petició de la plataforma Salvem Cal Macià. Fa més d'un any van sol·licitar la inclusió de la casa de Macià a Vallmanya, Alcarràs (Lleida), al patrimoni cultural català. La intenció era posar-la al servei de la memòria històrica.

El Govern rebutja la petició

Però el Departament de Cultura respon ara que “no compleix els requisits” suficients per incloure-la en el patrimoni protegit. Tot i el valor històric i arquitectònic, no és suficient per ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional segons l'article 7 de la Llei de Patrimoni Cultural Català”, diu la resolució.

Ramón Franco I Macià en el Port d'Amberes

L'immoble roman doncs com a Bé Cultural d'Interès Local, que implica la seva protecció patrimonial i urbanística. Per a la Generalitat, aquesta catalogació és “l'adequada”. A més, recorden a la plataforma que “poden acollir-se a les subvencions per a immobles de notable valor cultural”.

'Simplista i vergonyós'

La plataforma Salvem Cal Macià critica que donin resposta a la sol·licitud més d'un any després i aprofitant que és agost. Sobre la resolució, diuen que són “els pitjors arguments per inhibir-se, d'allò més simplista i vergonyós”.

La plataforma demana als tècnics "si ens podeu citar un altre edifici d´aquestes característiques arquitectòniques al Segrià". Afirmen que és un edifici únic “a tot Catalunya” per les seves característiques “arquitectòniques, socials i polítiques”.

Carreguen a més contra “la manca de sensibilitat” de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández. També rebaten l'afirmació dels tècnics que era una casa on Macià “només estiuejava”. "Hi va haver reunions polítiques, recepció d'autoritats, sortida de comitives", asseguren.

Indignació amb ERC

La decisió ha causat una gran indignació i acusen ERC de “manca de respecte al país ia la seva història”. A Twitter deixen caure que “es guarden els diners per anar al Marroc” o “per subvencionar l'Ara i Nació Digital”. “Qui no honra i respecta els seus orígens és un malnascut”, diu un usuari.

La controvertida resolució coincideix amb les al·lusions contínues dels líders d'Esquerra a Francesc Macià i Lluís Companys. Pere Aragonès va apel·lar a la memòria de Companys per cridar a un “front democràtic” contra “la ultradreta”. També són freqüents les al·lusions d'Oriol Junqueras a Macià i Companys.

Muntatge fotogràfic amb Companys i Pere Aragonès amb el puny enlaire

De fet, Aragonès va comparar Junqueras amb Companys, Macià i Tarradellas com a “víctimes de la persecució de l'Estat per les seves conviccions, principis i compromisos polítics”.

➡️ Política

Més notícies: