Guerra entre l'esquerra i els veïns de Barcelona arran del desallotjament d'uns okupes
Els immigrants acumulaven 149 antecedents policials i múltiples denúncies per incidències
Un operatiu conjunt de Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional va desallotjar aquest dijous un edifici municipal al barri del Raval de Barcelona. Es tracta de La Tancada, un bloc de propietat municipal dins del qual s'allotjaven de manera il·legal 37 persones. El desallotjament ha estat aplaudit per molts veïns cansats de la degradació del barri, però també ha provocat la indignació de les organitzacions de l'esquerra, que es van mobilitzar contra el desallotjament.
L'edifici portava okupat des del 2018, i segons la Guàrdia Urbana “tenia fortes mancances de seguretat i salubritat” i acumulava “nombroses denúncies per incidències”. Els okupes, d'origen estranger, van ser desallotjats i identificats per la policia, que va fer dues detencions. Després del desallotjament els agents van inspeccionar l'interior de l'edifici i van restablir la seguretat de l'espai.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït als agents la seva actuació i ha elogiat la col·laboració entre cossos policials: “Tots i totes vetllem per la convivència i la seguretat ciutadana, i sense la seva professionalitat això no seria possible”. El missatge de l'alcalde al seu perfil de Twitter ha provocat una guerra entre l'esquerra, crítica amb el desallotjament, i els veïns, que aplaudeixen la desokupació.
L'esquerra i els veïns, enfrontats
Activistes d'esquerres acusen Jaume Collboni de “deixar al carrer persones migrades sense sostre” i li dediquen insults com a “psicòpata” i “escòria”. En diuen “hipòcrita” per “autoproclamar-se progressista mentre celebra que la policia faci fora de casa seva 35 persones”. El Sindicat de l´Habitatge del Raval denuncia que l´ajuntament no ha complert la seva paraula d´oferir una alternativa habitacional als okupes, i afirma que el desallotjament s´inclou al Pla Endreça impulsat pel PSC.
En canvi, hi ha molts veïns que aplaudeixen la iniciativa de l'ajuntament. Com Ruben, que diu que “no sóc gaire del teu partit però si he d'aplaudir-te ho faig”, i que explica que hi va estar fent unes feines “i feia por”. Un altre veí diu que "com ploreu els defensors dels delinqüents", referint-se als activistes d'esquerra, i que "això significa que aquesta vegada Collboni ha encertat".
149 antecedents policials
Entre els comentaris n'hi ha un que posa l'accent a la dada de la Guàrdia Urbana, segons la qual entre tots els okupes acumulen 149 antecedents policials. Un altre veí recorda que "la propietat municipal és de tots, no de quatre vividors siguin d'on siguin". Són molts els veïns que denuncien la inseguretat, la brutícia i l'incivisme que feia anys que suportaven, i que ara respiren alleujats després del desallotjament.
Qui també s'ha manifestat ha estat Andrés García Berrio, número tres dels Comuns per Barcelona a les recents eleccions al Parlament. "Avui l'ajuntament ha deixat al carrer 35 persones sense alternativa habitacional i ha inclòs al desallotjament la policia nacional per raó d'estrangeria", ha denunciat. La seva publicació s'ha omplert de missatges de veïns indignats, que li diuen que el més greu és que hagin trigat tant a fer fora els delinqüents.
Li suggereixen a Andrés que se'ls emporti a casa seva, i li diuen que "el més greu és que s'okupin il·legalment propietats privades i que es permeti l'entrada d'immigrants sense poder oferir-los una feina". Molts recorden que només s'ha fet complir la llei, i que els Comuns ja no els voten ningú per aquest tipus de posicionaments. El debat evidencia la distància creixent entre les organitzacions de l'esquerra i els veïns que pateixen cada dia la inseguretat i l'incivisme.
Més notícies: