Dos homes grans amb expressions serioses, un amb ulleres i bigoti i l'altre calb, amb un fons borrós d'una multitud.
POLÍTICA

Segueix la guerra entre ERC i l'ANC: Joan Tardà carrega amb duresa contra Lluís Llach

Creix la tensió entre Esquerra i els sectors afins a Junts i Carles Puigdemont

La crisi actual del processisme ha instal·lat una guerra permanent entre ERC i Junts, i els seus sectors afins. El president de l'ANC, Lluís Llach, juga un paper actiu de desgast d'ERC procedent de l'entorn de Carles Puigdemont. Encara cuegen les seves declaracions en què suggeria a Oriol Junqueras fer un pas al costat per afavorir la renovació de lideratges a Esquerra.

Els atacs de Lluís Llach couen especialment en el context actual, amb la crisi interna a ERC i en vigílies del Congrés Nacional per triar la nova cúpula.

Joan Tardà en un acte electoral d'ERC a l'octubre del 2022

L'exportaveu al Congrés i actual membre del Consell Nacional d'ERC, Joan Tardà, ha carregat durament contra el president de l'ANC aquest dilluns a El Matí de Ràdio Estel. Sobre la proposta de nous lideratges que feia Lluís Llach, el dirigent republicà ha respost de manera contundent: “D'ell només m'interessen les seves cançons, perquè crec que desbarra molt”.

Tardà ha acusat Llach d'actuar com “un polític absolutament partidista”, i de dir “enormes bestieses com que Salvador Illa és un feixista”. Ha dit sentir-se “ofès com a demòcrata” i estar “molt enfadat” per les seves paraules cap a ERC. Afirma “no reconèixer Lluís Llach” en la seva posició actual, i no entendre “a què respon aquesta bel·ligerància” cap al seu partit.

Crítiques de Lluís Llach a Marta Rovira

Lluís Llach ha tornat a la càrrega aquest dimarts, criticant l'actual direcció d'Esquerra i la seva estratègia que considera “un desastre”. En declaracions a TV3 ha assegurat haver “llençat la tovallola” amb els dirigents d'ERC i ha demanat al partit “començar de zero”.

Les seves crítiques s'han centrat també en Marta Rovira, de qui ha dit “no entendre res del que ha fet” i que “no hauríem imaginat mai que acabar la feina seria destruir, enderrocar i enfonsar totes les columnes dels ponts”. L'acusa així d'haver dinamitat els ponts d'entesa amb Junts per anar a una repetició electoral i forjar la unitat independentista. En la vigília de la Diada, ha dit rotundament que ERC "no ha actuat com un partit independentista".

Tardà defensa l'acord amb el PSC

El dirigent republicà ha defensat l'acord d'Esquerra amb el PSC per a la formació de govern a Catalunya. "Hem aconseguit frenar el procés d'espanyolització del PSC", ha dit, i ha anunciat "una nova fase amb el referèndum com a eix vertebrador". Ha apel·lat a implicar tot el catalanisme en aquest procés, perquè “ningú se'n senti exclòs”.

El paper d'ERC ha de ser, ha dit, "acumular prou força perquè sigui inevitable el referèndum". Ha afegit que "una vegada descartada la via unilateral", del que es tracta ara és "eixamplar el camí" per "conquerir una via de negociació amb l'Estat espanyol per a la resolució del conflicte".

Sobre el Congrés Nacional

Pel que fa al Congrés Nacional del proper mes de novembre, Joan Tardà s'ha posicionat clarament a favor d'Oriol Junqueras. Ha dit que “persones com ell ofereixen bones prestacions per presidir el partit”, i ha destacat el “reconeixement de la seva figura política a la societat”. A més, ha considerat que a la guerra interna entre roviristes i junqueristes, el decisiu serà “el programa i no els mèrits”.

Home amb barba parlant i gesticulant amb la mà davant d'un fons blau.

Al congrés s'enfrontaran dues candidatures de pes, la que encapçala Oriol Junqueras i l'alternativa que està forjant Marta Rovira des de l'ombra. Però, a més, han sorgit altres llistes alternatives com Foc Nou, liderada per l'exdiputat Alfred Bosch, i Recuperem ERC, alineada amb el sector crític contra l'actual direcció.

➡️ Política

Més notícies: