Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

Guerra bruta d'Ada Colau contra Jaume Collboni a Barcelona

Els Comuns utilitzen les entitats socials afins per fer de Barcelona una ciutat ingovernable

La líder dels Comuns a Barcelona, Ada Colau, segueix sense pair la seva derrota i el posterior veto del PSC i ERC per entrar al govern municipal. Amb la guerra dels pressupostos encara cuejant, l'exalcaldessa estaria duent a terme una guerra bruta contra l'actual alcalde, Jaume Collboni, a través de les organitzacions socials a l'òrbita del colauisme. Segons ha destapat Metrópoli, aquesta seria l'estratègia d'Ada Colau per embarrar la legislatura i fer de Barcelona una ciutat ingovernable.

L'epicentre d'aquesta estratègia seria l'Eixample, que va ser una de les grans apostes del colauisme per instaurar el seu model urbanístic de les superilles. Allà, l'exalcaldessa estaria agitant les entitats veïnals per dur a terme una rebel·lió contra l'actual equip de govern capitanejat pel PSC. Així s'ha evidenciat amb la protesta dels veïns arran de les obres de remodelació de la Línia 8 de Ferrocarrils de la Generalitat, que anirà soterrada al parc Joan Miró.

El moviment està encapçalat per l'Associació de Veïns i Veïnes de l'Eixample Esquerra, a més de diverses entitats afins a Colau. És el cas d'Eixample Respira, darrere de la qual hi ha, entre d'altres, el regidor de BComú Guille López, i que defensen a ultrança l'eix verd promogut a l'anterior etapa. Els comuns controlen a més altres organitzacions que serveixen de força de xoc del colauisme contra l'actual govern municipal i l'alcalde Jaume Collboni.

Guerra soterrada contra el govern de Collboni

Al rerefons d'aquesta guerra soterrada hi ha el temor de BComú als plans de Collboni per desmantellar el model de ciutat de les legislatures anteriors. A l'equip d'Ada Colau reivindiquen l'herència de l'exalcaldessa, i acusen ERC i el PSC de promoure un model diferent en punts clau com l'urbanisme, el turisme, el comerç i la vivenda. Sense prou força per plantar cara al consistori, on han quedat aïllats pel veto Ada Colau, ara utilitzen aquestes entitats com a motor de desgast del govern.

Muntatge d'Ada Colau a l'eixample de Barcelona

No és només una mobilització social permanent que exerceixi pressió sobre l'alcalde actual, sinó també una ofensiva judicial. Per això Eixample Respira ha portat l'ajuntament de Barcelona davant el Tribunal de Comptes Europeu per la seva inacció en la lluita contra la contaminació. Pretenen així bloquejar l'arribada dels fons de recuperació europeus a Barcelona, i ofegar els comptes del govern municipal.

Des del PSC senten que efectivament hi ha una guerra soterrada impulsada per Ada Colau per mantenir la seva herència política per tots els mitjans. Creuen que els Comuns estan utilitzant ens afins com el Síndic de Barcelona per dificultar l'acció de l'actual equip de govern. També posen pals a les rodes amb esdeveniments com l'exhibició de cotxes de Fórmula 1 prevista per al juny, que els Comuns intenten sabotejar tot i que suposa una important injecció de diners per a la ciutat.

Els de Colau, cada cop més aïllats

A l'Eixample Respira s'hi han sumat la Federació Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) i Revolta Escolar, dues entitats controlades per BComú. El colauisme utilitza tots els ressorts de què disposa per dificultar l'acció de govern, i impedir que Collboni segueixi endavant amb la intenció d'obrir una nova etapa a la ciutat. Cosa que és vist des del PSC com una oposició destructiva i una guerra bruta que impedeix qualsevol acostament entre socialistes i comuns.

Mentrestant, els socialistes ja han aprovat els comptes en espera de confirmar l'ampliació del govern amb l'entrada dels republicans. La incapacitat de l'oposició d'articular una moció de censura contra Collboni apuntala els socialistes al govern i confirma l'aïllament dels comuns. Aquest és precisament el gran temor de BComú, els 3.807 milions pressupostats de què disposa ara el PSC per dur a terme el seu model reformista de regeneració de la ciutat.

La situació de Colau és desesperada, perquè per atacar el govern s'ha de posar d'acord amb partits als antípodes com Junts, el PP i Vox. La cosa podria empitjorar encara més si es confirmen els mals pronòstics dels Comuns a les eleccions d'aquest diumenge. Aïllats a l'ajuntament de Barcelona i sense pes al Parlament, el projecte d'Ada Colau avança una mica més cap a l'abisme i justifica les veus crítiques que li demanen que faci un pas al costat.

➡️ Política

Més notícies: