Muntatge fotogràfic amb el cub de TV3 i Sílvia Orriols en primer pla

Publiquen un manual per a periodistes per silenciar Sílvia Orriols

El Grup de Periodistes Ramon Barnils assenyala 'què s'ha de fer' davant de la 'líder xenòfoba d'extrema dreta independentista'

"L'efecte Orriols: com els mitjans han blanquejat l'extrema dreta". Així es titula el darrer informe publicat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Un informe que assenyala “què s'ha de fer i què no s'ha de fer” des del periodisme per tractar l'alcaldessa de Ripoll. I tot, amb l'objectiu de silenciar la que cataloguen de “líder xenòfoba d'extrema dreta independentista”.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una associació que, en línies generals, es dedica a donar lliçons sobre periodisme. Per exemple, anualment publiquen un llibre sobre alguns temes destacats que s'han “silenciat” als principals mitjans. El més curiós és que alguns dirigents o exdirigents d'aquest col·lectiu són, precisament, persones de poder dins dels principals mitjans de comunicació catalans.

L'actual director del Grup Barnils és Enric Borràs, subdirector del Diari ARA; l'anterior va ser Ferran Casas, subdirector de NacióDigital; i l'anterior David Bassa, cap d'informatius de TV3. Fins i tot altres membres destacats del col·lectiu, com ara Eli Borreda, ara formen part del Govern de Pere Aragonès.

Primer pla de Sílvia Orriols amb la imatge d'una manifestació independentista de fons
CamaraImatge:

Europa Press, ACN, E-Noticies

En aquest context, des del Grup de Periodistes Ramon Barnils prediquen ara com cal tractar Sílvia Orriols. Els que els mesos previs a l'1 d'octubre del 2017 no van ser capaços d'assenyalar ni una sola mentida de les autoritats processistes, ara donen lliçons per no caure a les mentides de l'extrema dreta. Perquè, evidentment, “l'auge de l'extrema dreta” és, en gran part, culpa dels mitjans que li donen veu “sense context”. I amb una “falta de rigor professional”.

En aquest extens document, elaborat pel periodista Nicolás Tomás, posen models de com tractar “l'extrema dreta” i com no fer-ho. Com a exemple de bones pràctiques, assenyala diverses notícies d'ElNacional que, curiosament, ha escrit ell mateix. Aquestes peces periodístiques coincideixen que tots els titulars contenen lexpressió “extrema dreta”. No sigui el cas que el lector se'ns despisti.

8TV, la gran culpable

El principal culpable de l'auge de Sílvia Orriols segons aquest dossier és 8TV, que l'ha entrevistat diverses vegades. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es queixa que la televisió privada catalana l'ha “normalitzat”, “blanquejat” i “sobredimensionat”. Gràcies a aquesta anàlisi podem entendre que gran part de la culpa de l'èxit de la líder d'Aliança Catalana la té una cadena de televisió que no arriba a l'1% d'audiència.

Primer pla de la candidata de Ripoll d'Aliança Catalana
CamaraImatge:

Xavier Rius

En aquest informe també s'assenyalen mitjans locals o comarcals com el Ripollès.

Com silenciar Sílvia Orriols

Aquest informe, doncs, diu als periodistes com tractar l'alcaldessa de Ripoll. “Evidenciar que posa en risc la democràcia”, “no tractar-la com un actor polític qualsevol” o “desmuntar les mentides” són alguns dels consells que donen. Tot i això, Sílvia Orriols continua acumulant suports, mentre alguns encara es pregunten "què ha pogut passar?"