Primer plànol de Ramón García a la foto oficial del 'Grand Prix'
POLÍTICA

Un Grand Prix del Verano sense vaquetes per Podem

TVE es plega a la Llei Animal de Ione Belarra

Divuit anys després ja res no el que era a Espanya, ni tan sols el Gran Prix del Verano. El programa familiar amb què va créixer tota una generació d'espanyols ha tornat a la pantalla. Però ho ha fet sense el seu símbol principal, la vaquilla, a causa de la Llei Animal del Govern de Podem.

El Grand Prix, programa presentat per Ramón García, representava l'esperit dels pobles espanyols on les vaquetes en són part indispensable. Aquests animals eren protagonistes en diversos dels divertits jocs d'aquest programa emès entre el 1995 i el 2009. De fet, era la imatge del concurs i la lletra de la cançó deia allò de “has de saltar per evitar que la vaquilla te de un buen revolcón”.

Però la Llei Animal aprovada pel Ministeri de Drets Socials aquest 2023 ha deixat el programa sense el seu gran símbol.

Què diu la llei de Belarra

L'article 65 de la Llei 7/2023 impulsada per Ione Belarra diu que "la inclusió d'animals en espectacles de televisió requerirà una declaració responsable davant de l'autoritat competent". La llei obliga a identificar els animals i “garantir el benestar dels animals durant la filmació”.

Primer pla de Ione Belarra de Podem amb la mà a la barbeta en posició reflexiva

A més, prohibeix “qualsevol conducta que causi dolor, patiment o lesió a un animal i perjudiqui la seva salut o provoqui la seva mort”. La norma exclou els animals utilitzats als espectacles taurins. El dubte es va mantenir fins a l'últim moment, però finalment TVE va anunciar que retiraria les vaquetes del Gran Prix.

Decepció entre les famílies

El programa ha substituït la supervaquilla per una disfressa de vaca que funciona com a comodí. A més, entra en escena Nico, un dinosaure que complica les proves a què s'enfronten els concursants. Uns canvis que per a molts espectadors fan que l'esperit ja no sigui el mateix.

La decisió va causar una gran decepció entre el públic d'aquest programa familiar, fins i tot entre antitaurins. Deien que el programa ja no seria el mateix, i que el que era divertit era veure els concursants donant-se unes bones rebolcades. La nostàlgia de tornar a veure el programa va quedar entelada per aquesta decisió.

➡️ Política

Més notícies: