Pla mitjà de Mireia Vehí mirant a terra i fent un gest de lamentació amb els braços i un pla mitjà d'Albert Botrán de perfil amb la mà a la barbeta transmetent preocupació
POLÍTICA

La gran quantitat de diners que perdrà la CUP després de quedar-se fora del Congrés

Els anticapitalistes, davant d'un futur complicat econòmicament després del desastre del 23J

La CUP va ser una de les formacions perdedores de les eleccions generals de diumenge passat. Els anticapitalistes aspiraven a mantenir els seus 2 diputats a Barcelona i fins i tot somiaven sumar-ne un altre a Girona. El cop de realitat va ser espectacular per als cupaires. Van perdre el 60% del seu electorat, no van arribar ni als 100.000 vots i es van quedar sense representació al Congrés dels Diputats.

Més enllà d'haver d'assimilar els resultats des d'un punt de vista electoral, el cop rebut aquest diumenge també complica les coses econòmicament a la CUP. I és que, malgrat que “Espanya ens roba”, tenir representació al Congrés permet ingressar un bon pic de diners que no va gens malament per mantenir l'estructura del partit. I els anticapitalistes deixaran d'ingressar tants diners, que es veuran obligats a canviar moltes coses per mantenir la viabilitat econòmica del projecte.

Primer pla de Mireia Vehí amb cara de preocupació

Segons les dades que es poden consultar al BOE, la CUP rebia anualment gairebé mig milió d'euros del Ministeri de l'Interior (uns 494.000 euros). Aquesta quantitat correspon a despeses de seguretat i al finançament ordinari que dona el govern a tots els partits del Congrés. Però aquest mig milió d'euros anuals és només una part dels diners públics que ingressava la CUP per estar a la cambra de representants.

I és que a aquesta xifra se li han de sumar els gairebé 250.000 euros que corresponen a la subvenció per despeses electorals. Els seus resultats el 2019 els van permetre ingressar aquesta quantitat. Però per a aquestes eleccions del 2023, els cupaires hauran de tornar la part d'aquesta subvenció que van demanar per endavant per sufragar la campanya -si és que ho van fer-. En qualsevol cas, quedar-se sense representació al Congrés els deixa sense ingressar res en aquest concepte.

Però encara hi ha més partides que cal sumar a la gran quantitat de diners que la CUP deixarà d'ingressar després d'haver-se quedat fora del Congrés. I és que la mateixa cambra també finança part de les despeses dels partits. I, segons dades de Newtral, els anticapitalistes rebien uns 112.000 euros anuals.

Imatge de membres de la CUP amb cares llargues valorant els resultats de la nit electoral

Ja anem per més de 600.000 euros anuals que la CUP deixarà d'ingressar després del desastre del 23J. Però compte, perquè els representants del partit anticapitalista es regeixen per un codi ètic intern que els obliga a donar part del sou a la mateixa formació. I encara faltarien per comptar dietes i altres ingressos.

D'aquesta manera, la CUP va ingressar -com a mínim- uns 3 milions d'euros en la seva aventura de 4 anys al Congrés dels Diputats. Un dineral que ara deixarà d'ingressar i que obligarà la formació a reestructurar-se internament. I és que aquesta pèrdua de diners s'ha de sumar a la que ja van perdre fa menys d'un mes a les municipals. El passat 28 de maig ja es van quedar sense representació a localitats com, per exemple, Sant Cugat o Tarragona i no van aconseguir entrar a Barcelona,

➡️ Política

Més notícies: