El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

Comença el pressing a Junts per Catalunya

En Comú Podem els demana que 'estiguin a l'alçada'

Recorden vostès allò del 'pressing CUP'? L'expressió va fer fortuna quan els anticapitalistes tingueren a la mà investir Artur Mas i van rebre dures pressions dels sectors processistes. Hi va haver una campanya orquestrada d'insults i amenaces perquè facilitessin un govern independentista al Parlament.

Ara es repeteix la situació, però en sentit molt diferent. Junts, el partit de Carles Puigdemont, ha començat a rebre pressions perquè cedeixi a les seves pretensions i faciliti la investidura de Pedro Sánchez.

Imatge de Miriam Nogueras a la compareixença del 23-J a la seu de Junts per Catalunya

Els set diputats de Junts són clau per reeditar la coalició d'esquerres al Congrés. Si no, hi haurà repetició d'eleccions, i per tant una segona oportunitat per al PP i Vox per buscar la majoria absoluta.

Una arma de doble tall

A priori, Junts s'ha trobat inesperadament amb l'escenari somiat. D'una banda, una situació de bloqueig polític a Espanya que afebleix l'Estat de cara a la seva ofensiva contra el desafiament processista. D'altra banda, una oportunitat d'or per poder fer valer el paper de força insubornable de l'independentisme.

En realitat, la situació és una arma de doble tall per a Junts. Si rebaixa les demandes per a la investidura del PSOE s'arrisca a caure en el mateix del que fa mesos que acusa ERC i rebre el mateix càstig a les urnes. Si no cedeix i porta Espanya a unes noves eleccions, pot propiciar la majoria absoluta de PP i Vox.

Pressió per a Junts

Davant d'aquesta situació, En Comú Podem ha iniciat les pressions al partit de Puigdemont perquè faciliti el govern d'esquerres. “Que ningú tingui la temptació de regalar una segona oportunitat a PP i Vox”, ha dit la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach.

Segons ha dit, “Catalunya ha demostrat àmpliament el seu compromís antifeixista a les urnes”. I ha advertit que “ara som els partits catalans els que tenim a les nostres mans decidir si tenim un Govern a favor de Catalunya o un que vagi a la contra”.

Albiach adverteix a Junts que un govern del PP i Vox podria “acabar amb Catalunya i arrasar amb tot allò que sigui català”. Inicia així una pressió sobre el partit de Puigdemont, posant-lo entre l'espasa i la paret. Ja saben vostès com va acabar allò del 'pressing CUP', amb Artur Mas fent un pas al costat i l'ascens de Carles Puigdemont.

Ara com ara, Junts es manté inflexible i recorda que no és degut a ningú més que als seus votants. Al PSOE, mentrestant, criden a la calma i es mostren convençuts de trobar “fórmules per a la governabilitat”.

➡️ Política

Més notícies: