Dues persones dempeus, una amb vestit i ulleres i l'altra amb camisa clara i collaret colorit, sobre un fons groc.
POLÍTICA

La gran incoherència d'ERC pactant amb el PSC que molts assenyalen ara

Pere Aragonès va prometre per activa i per passiva que no faria president Illa

“Salvador Illa està als antípodes del que defensa ERC, absolutament en contra de les nostres propostes, per això sabem el que hem de fer a la propera legislatura”. La frase és de Pere Aragonès, i la va pronunciar durant la campanya electoral en què va carregar de manera especialment dura contra el PSC. Va dir que amb Salvador Illa a la Generalitat el català estaria en perill, i va recordar la seva oposició a l'amnistia.

Altres dirigents van insistir durant la campanya a la incompatibilitat amb el PSC. Com el conseller dInterior Joan Ignasi Elena, que va dir rotundament que "no hi haurà un acord daquestes característiques". I el llavors president d'ERC, Oriol Junqueras, que va tancar la porta a un acord amb el PSC en ple escàndol del 'cas Koldo' que esquitxava el candidat Illa.

La veritat és que ERC va basar la campanya electoral en l'hostilitat contra el PSC. Sempre va insistir que l'única opció que contemplava era que Pere Aragonès seguís al capdavant del govern per culminar la seva obra de govern. Tot i que si els votants no revalidaven el suport al projecte, Aragonès sempre es va mostrar més partidari d'explorar majories amb Junts que la possibilitat d'un tripartit amb PSC i Comuns.

Un grup de persones dretes en un escenari amb un fons groc i un podi al centre.

Després del preacord amb el PSC que acosta Illa a la Generalitat, ERC ha rebut una cascada de retrets i insults només comparables als que va rebre Junts quan va investir Pedro Sánchez. Ara han començat les pressions a la militància perquè no validin l'acord i forcin unes noves eleccions. Els dirigents republicans estan sortint a defensar el preacord i frenar les pressions per boicotejar-lo.

Retrets a ERC

Una de les dirigents que ha sortit en defensa del partit ha estat Raquel Sans. La portaveu ha recordat que el resultat electoral va donar la victòria al PSC, i que la direcció dʻERC "es va comprometre a explorar un preacord que hauria de validar la militància". Ha afegit que "tothom té dret a opinar, criticar, discrepar, però l'allau d'insults és intolerable".

Però en el seu missatge a la plataforma X li retreuen precisament que “durant la campanya electoral el compromís d'ERC era no fer president Illa”. I que “fins i tot us vau vendre com a escull a una hipotètica sociovergència”.

També han penjat a la xarxa social les paraules de Sergi Sabrià, afirmant de manera rotunda que “no pactarem amb el PSC” el novembre del 2020. Va dir que “nosaltres amb aquest PSC no tenim res a fer” i que “renunciem a les cadires i al poder perquè el primer són els principis”. Quatre anys després li han donat la clau del govern i són els socis preferents del PSOE a Madrid.

Això només és el principi del que s'endevina com una campanya brutal de l'independentisme contra ERC. A les xarxes ja abunden els qualificatius típics com a "traïdors" i "botiflers". També molts missatges consideren que ERC ha signat la seva sentència de mort final, i que avança de manera imparable fins a la desintegració.

➡️ Política

Més notícies: