Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa
POLÍTICA

L'altre gran fracàs d'Oriol Junqueras

ERC volia disputar l'Àrea Metropolitana als socialistes i s'han quedat sense res

Hi havia un temps en què Esquerra pensava que podia esdevenir un partit hegemònic a Catalunya. La seva hipòtesi era que podien sumar el votant d'esquerres que havia votat els socialistes fa vint anys i el nacionalista orfe després de la retirada de Pujol. Als cervells dels republicans sortien els números i els resultats electorals del 2019 i 2021 els van donar certes esperances.

Oriol Junqueras estava convençut que podien donar el sorpasso al PSC a l'Àrea Metropolitana -o almenys competir de tu a tu- i créixer a grans ciutats. Tarragona, Lleida o Reus eren objectius prioritaris. Esquerra i Junqueras no van saber mesurar les forces perquè segurament no entenen com és realment Catalunya. Van voler competir alhora amb socialistes i juntaires amb un discurs que disgustava uns votants i uns altres.

El president d'Esquerra va pecar de supèrbia. Es va veure capaç de governar en solitari amb 33 diputats aprofitant la conjuntura política del Congrés. Sense aliats de debò, canviant vots a Barcelona i Madrid pels del Parlament. Governant, a més, sense l'aprovat de la ciutadania, enfadant professors, autònoms o empresaris.

Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients

Esquerra i Oriol Junqueras van creure que només amb proclames podien ocupar espais dels altres. Durant un temps van jugar amb el xantatge emocional de la presó fins que van veure que ningú no els feia cas. I, demostrant una nul·la capacitat estratègica, s'ho van jugar tot a les municipals del maig. Van tornar a insistir amb Maragall a Barcelona, van presentar Rufián a Santa Coloma i van fitxar un ex del PSC a l'Hospitalet de Llobregat.

No cal repassar els tristos resultats d'ERC, que només va aguantar en poblacions mitjanes i petites. Van perdre escons a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona i les altres grans ciutats. No només no van ser alternativa als socialistes, sinó que a Barcelona van quedar quarts, a Badalona tercers i a l'Hospitalet van perdre un regidor.

L'estratègia d?Oriol Junqueras ha fracassat. Esquerra no serà un partit hegemònic i veu com el PSC governa a Barcelona i la Diputació, on ni tan sols ha arribat a un acord amb Junts. Tocarà esperar encara una setmana llarga per conèixer els resultats del 23J, però tot fa pensar que el cicle de Junqueras dins d'ERC ja s'ha acabat.

➡️ Política

Més notícies: